Millenniumserien passerar 100 miljoner sålda exemplar

Datum

29 Maj 2019

Millenniumserien har nu sålt mer än 100 miljoner exemplar. Den stora finalen heter Hon som måste dö och släpps världen över med start den 22 augusti 2019.

– Att Millenniumserien är en av världens mest framgångsrika boksuccéer är ett etablerat faktum sedan många år. Men att vi nu har nått den magiska gränsen och sålt över 100 miljoner böcker är ändå en fantastisk milstolpe. Så många läsare världen över, det är svindlande, säger Eva Gedin, förlagschef och Millenniumseriens förläggare

Den första boken i Millenniumtrilogin, Män som hatar kvinnor, publicerades 2005 och Stieg Larssons bok blev årets stora överraskning i den svenska kriminallitteraturen. Året därpå, 2006, publicerades uppföljaren Flickan som lekte med elden och 2007 släpptes den tredje boken, Luftslottet som sprängdes. Millenniumböckerna spreds med rekordhastighet och blev några av världens mest omtalade böcker. 2009 kom den första filmen, Män som hatar kvinnor, med Noomi Rapace i huvudrollen. Två år senare kom The Girl with the Dragon Tattoo i regi av David Fincher.

2015 axlade David Lagercrantz Stieg Larssons mantel som författare till böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Det som inte dödar oss kom ut under sensommaren samma år och skapade ett enormt medieintresse i hela världen. I september 2017 kom den femte boken i serien, Mannen som sökte sin skugga, även den med Lagercrantz som författare. Tillsammans har dessa två titlar sålt 14 miljoner exemplar världen över, varav en miljon exemplar i Sverige, och har blivit utgivna i 47 länder.

– Det var ett vågspel när vi beslöt att låta en författare spinna vidare på Stieg Larssons Millenniumböcker. Att David Lagercrantz mer än väl lyckades med det kraftprovet är otroligt imponerande, säger Eva Gedin.

Den 22 augusti 2019 släpps Hon som måste dö, David Lagercrantz tredje bok och den sista i Millenniumserien. Hon som måste dö ges även den ut i 47 länder, däribland USA, Spanien, Kina och Storbritannien.

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv