507 böcker
Memoarer och biografier
Filter
507 böckerFascinerande människoöden och intressanta personligheter.
Om boken
Med säker blick för barnets universum tar Thomas Bodström läsaren med till en tid som på många sätt ligger långt ifrån dagens samhälle. Här möter vi den platthårige killen som väntar på att växa ikapp sina klass- och lagkompisar, får vara reservgäst på partyn och går sju år i gymnasiet. Föräldrar, syskon och lärare finns i bakgrunden; i förgrunden finns energin, rastlösheten och behovet av att stå i centrum. Det går sådär i skolan, sådär på fotbollen, sådär med kärleken. Och allra sämst tycks det gå när det verkligen gäller.Med hjälp av sparade brev, dagböcker och samtal med familj och vänner går Thomas Bodström in i barnets värld och de mekanismer som präglar varje uppväxt. Han skriver fram ett svenskt 1960- och 1970-tal då barnen lever i en värld och de vuxna i en annan – för att mötas endast ibland.
Läs mer
Thomas Bodström
Sämst när det gäller
Om boken
Jacky tvingas föda Zuzu som också har hiv. Hon hatar flickan vars pappa deltagit i massmordet och under flera år försöker Jacky på de mest ondskefulla sätt ta livet av sin dotter. Men sakta växer försoningen fram. När Jacky till slut tar dottern i sin famn börjar ett nytt liv för Zuzu. Hon växer upp till en ung och stark kvinna som trots bördan av att mamma är våldtäktsoffer och pappa folkmördare blir vän med sitt öde.Det här är den sanna berättelsen om Zuzu som föddes till följd av våldtäkt som vapen i krig under folkmordet i Rwanda 1994. Det är också en unik skildring av kampen för ett liv där försoning och förlåtelse segrar utan att det allra värsta och mörkaste glöms. Här glimtar också hopp om att återfå värdighet och livsglädje – både för Zuzu och för miljontals andra som drabbas av sexuellt våld i krig och konflikter.
Läs mer
Gunilla von Hall
Flickan måste dö
Om boken
Vad är egentligen livskvalitet? Och vem äger rätten att bestämma det?Malin är gravid i vecka 29 med sitt fjärde barn när vattnet går mitt i natten. Det blir en dramatisk förlossning, och Elton tas genast till Neo där han läggs i kuvös. Men han är en stark och pigg liten pojke, nyfiken på sin omvärld. Trots det är Malin och Eltons pappa Calle oroliga och flaggar för att något är fel, men personalen menar att symptomen är helt normala för ett för tidigt fött barn. I själva verket har Elton smittats med herpes, fast det förstår ingen förrän långt senare. Och då är det redan för sent, eftersom han har hunnit förlora 90 procent av sin hjärnvävnad. Kan det verkligen stämma att personligheten sitter i hjärnan? I så fall gäller det inte för Elton, för trots att han bara har tio procent av sin hjärna växer han och frodas. Han är en levnadsglad liten kille som gillar mat, skiner upp i närheten av sina syskon och älskar att bada i bubbelpoolen. Samtidigt blir livet med Elton annorlunda. Han behöver hjälp med precis allt och på nätterna ligger Malin med Elton på magen för att höra när han sätter i halsen, något det finns risk för att han gör dygnet runt och då kan han dö. Ofrivilligt kastas familjen in i en ny, främmande värld: funkisvärlden. En dag händer det som inte får hända, Elton blir svårt sjuk och måste läggas in på sjukhus. Malin och Calle tar för givet att läkarna kommer göra allt för att rädda honom – för han är väl ett barn värt att rädda, precis som alla andra?Det här är berättelsen om Elton och om hans korta liv på jorden. Men det är också en berättelse om samhällets fördomar och en familjs hårda kamp. En kamp för assistans, men framför allt för att deras son ska ha samma rättigheter som alla andra.
Läs mer
Isabella Harbrecht, Malin Sandén
För dig ska jag göra allt
Om boken
Jag har fått möta begåvade, spännande människor – har också råkat ut för några skitstövlar. Jag har upplevt scenskräck, premiärnerver, prestationsångest, hopp, förtvivlan och tillkortakommanden. Men jag har också upplevt de euforiska, berusande lyckotopparna, den obeskrivliga värmen när publiken skrattar och kanske gråter med mig …Jag heter Anna Kristin. Men alla kallar mig Grynet.”Grynet Molvig är en av våra mest folkkära skådespelare och sångerskor, med en snart 70-årig karriär men fortfarande mitt i steget. Här berättar hon om vägen från uppväxten på den lilla gården i Norge till de stora scenerna och samarbetena med Povel Ramel, Hasse & Tage, Beppe Wolgers och Gösta Ekman. Om att ständigt vara i rampljuset, på gott och ont, om kärleken till musiken och om varför hon fortfarande har så roligt.
Läs mer
Grynet Molvig
Alla kallar mig Grynet
Om boken
Läs mer
Emilia Bergmark-Jiménez
Födas och att föda
Om boken
Som åttaåring återförenas hon med sin mamma och hamnar så småningom i Tensta. Det är ett helt annat liv, inte heller det är enkelt, men här hittar hon musiken och dansen. Och det förändrar allt.
Imenella är idag en av våra mest respekterade rapartister, dansare och koreografer. Men det har varit en lång väg dit. Jag ska vara drottning här är en berättelse om lidande och revansch, om att leva med traumatiska barndomsminnen som man knappt kan erkänna för sig själv. Om att gå sin egen väg som ung kvinna, som dansare och artist, i en traditionell kultur. Om att tvingas vara stark när man egentligen känner sig liten och svag. Om att förlåta sig själv och sin mamma, och om att det går att skapa sitt eget liv, trots allt.
Och så handlar det om musiken och dansen, som räddade Imenella och som hon nu använder för att hjälpa unga tjejer i samma situation.
Berättat för Nina Wähä.
Läs mer
Imenella Mohamed
Jag ska vara drottning här
Om boken
Paret träffas på baler och spelkvällar i Versailles salar, men trivs bäst i drottningens lustslott Lilla Trianon och den bondby som hon där skapat som sitt paradis. En romans börjar spira, men de kan inte råda över sina liv. Axel von Fersen är styrd av Gustav III:s nycker och slösar bort sin tid på skådespel och krig, alltmedan Marie-Antoinette förtalas och tvingas bort från sin tron.Breven de skriver till varandra under de olyckliga åren ger en unik inblick i förhållandets intimitet. Särskilt nu, när det avslöjats vad som står under överstrukna meningar. Axel von Fersen gör allt för att rädda sin drottning, men hans insatser bidrar snarare till den franska monarkins fall som i slutändan leder till att Marie-Antoinette giljotineras.Med hjälp av brev och dagböcker och ett skarpt öga för såväl detaljer och miljöer som historiska sammanhang tar Kristina Ekero Eriksson oss med på ett av tidernas mest svindlande kärleksäventyr.
Läs mer
Kristina Ekero Eriksson
Förbindelsen
Om boken
18-åriga Hanna har precis landat med sin familj i ett kvävande hett Beirut. Hon tror att de är på besök för att tillbringa semestern i föräldrarnas hemland men i själva verket har de rest dit för att Hanna ska bli bortgift med sin kusin. Något som planerats sedan lång tid tillbaka utan hennes vetskap.Knappt ett år tidigare har Hanna varit med om en livsomvälvande händelse, då hon förlorade sin bästa vän i det som senare kom att kallas för diskoteksbranden, den 29 oktober 1998. Sedan dess har hon försökt att hitta tillbaka till glädjen, men utan att lyckas. Och istället för att mötas av förståelse hos sina föräldrar har hon nu hamnat i en ny, uppslitande situation som känns hopplös. Hur ska hon kunna ta sig ur något som hennes familj – och hela släkten – förväntar sig av henne?Bortgift mot min vilja är en hoppingivande och inspirerande berättelse om Hanna Saadis långa väg tillbaka till frihet och lycka efter att ha blivit sviken av vuxenvärlden flera gånger. En bok om att ta sig ur hedersförtryck, göra sig fri från skuldkänslor och nå försoning – med sig själv och med andra.
Läs mer
Frida Funemyr, Hanna Saadi
Bortgift mot min vilja
Om boken
Idag är det nog mest kring jul Viktor Rydbergs namn nämns, när "Tomten" reciteras i radio eller "Gläns över sjö och strand" hörs i skolor och kyrkor. Men i sin tid var Rydberg den mest framstående, och definitivt den mest lärde, svenska författaren. Han blev ledamot i Svenska Akademien, hedersdoktor vid Uppsala universitet och professor i först kulturhistoria och sedan konsthistoria vid Stockholms högskola. Bra jobbat av ett fosterbarn från Jönköping som växte upp under eländiga förhållanden.Hans bildningstörst var enorm, och förutom romaner, noveller och dikter skrev han hundratals tidnings- och tidskriftsartiklar och fördjupade sig i såväl romersk kejsarhistoria som den samtida darwinismen. Idéhistorikern Anders Burmans bok Den sista idealisten berättar om Viktor Rydbergs liv men också om den fascinerande tid han levde i, när modernisering och sekularisering stod för dörren och vetenskapliga framsteg förändrade samhället i grunden.
Läs mer
Anders Burman
Den sista idealisten
Om boken
Det tog henne flera år av läkande innan hon valde att vara öppen med hur svårt det varit. Boken är en personlig berättelse om varför man väljer att köra på i stället för att lyssna inåt, hur vägen tillbaka kan se ut, vad som fungerat för henne och hur hon gör för att inte hamna där igen.Hon berättar om de svåraste stunderna men också om ljuset, livslusten och viljan att bli frisk. Förhoppningen är att den här boken ska hjälpa andra med utmattningssyndrom att känna sig mindre ensamma och att navigera i ett samhälle fyllt av stress och krav.
Läs mer
Sigrid Bernson
Jag vill aldrig må så dåligt igen
Om boken
Nästa dag reser löjtnant Edvard Selander Patrignani till Ukraina för att slåss mot det invaderande Ryssland. Mindre än tre månader senare dödas han av ryska styrkor nära staden Siversk.Edvard är den första svenska soldat som stupar i strid under det pågående kriget i Ukraina. Journalisten Jon Forsling vill ta reda på vem Edvard var. Varför väljer en ung, svensk man att lämna sin ordnade tillvaro och riskera sitt liv för att försvara ett annat land? Vilken verklighet var det Edvard mötte i Ukraina, sina sista månader i livet?I möten med arbetskamrater, andra soldater och framför allt med Edvards familj tecknas en bild av en ovanlig ung man, i en ovanlig tid för Sverige, när kriget i vårt närområde givit oss anledning att bygga upp vårt försvar igen. Det är en bok som ställer frågan: Vad är vi beredda att offra för ett lands frihet? Och vem av oss skulle göra det Edvard gjorde? Som Edvard själv sa till sin familj innan han reste: "Om inte jag, vem annars?"
Läs mer
Jon Forsling
Stupad
Om boken
"Vilsna själars paradis är mycket välskriven och spännande som en thriller." Betyg: 4/5 BTJDet är med spänd förväntan som Bea kliver in på Äppelbacken där hon ska gå sin första kurs för Sam Harret, den karismatiske ledaren för The New Tantra. Hon har provat på tantra tidigare, men nu är hon redo för mer avancerade tekniker. Det är detta hon har letat efter så länge, ett sammanhang där hon kan känna sig hemma och verkligen blomma ut. Hon är redo att förändra sitt liv.Bea genomgår kurs efter kurs som en av tantraskolans toppstudenter, och snart handplockas hon för att bli en del av den innersta kretsen. Väl med i teamet får hon vara med om saker som de flesta studenter bara kan drömma om: hon reser runt hela världen och organiserar skolans kurser, tjänar mer pengar än någonsin tidigare och går på tantriska fester för särskilt utvalda. Samtidigt finner hon det svårt att dela sina upplevelser med de där hemma i Sverige, de förstår inte vad hon får vara med om och hennes mamma oroar sig för att hon har hamnat i en sekt.I takt med att framgångens hjul snurrar allt snabbare börjar Bea att må sämre, och hon förstår först inte varför. Samtidigt tycker hon sig se samma sak hos många andra i teamet. När bilden väl klarnar inser hon att The New Tantra antingen måste förändras i grunden, eller också behöver hon lämna. Men går det verkligen att ta sig ur något som hela ens liv kretsar kring, och som man har offrat allt för?Vilsna själars paradis är en berättelse om människors sökande och vilsenhet. Beatrice Karinsdotter berättar öppet och ärligt om hur hon hamnade i ett sektliknande sammanhang och om den tuffa resan att ta sig därifrån.
Läs mer
Beatrice Karinsdotter
Vilsna själars paradis
Om boken
Valerie Kyeyune Backström, Aftonbladet”Gunilla Thorgrens bok är således något av en historisk bragd och pionjärgärning. /…/ Thorgren skriver fram hela det komplicerade politiska förloppet med glasklar tydlighet och enkla ord. Det är uppenbart att hon har satt i sig ansenliga mängder fakta, låtit allt smälta och sedan klätt det i helt egna ord och tankar.”Gabriella Håkansson, Sydsvenskan”Att Gunilla Thorgren har introducerat Olympe de Gouges för en svensk publik är högst vällovligt, och hon har gjort det bra./…/Tack vare Thorgrens detaljrikedom och personliga engagemang kommer vi både Olympe själv och epoken kusligt nära.”Dick Harrison, Svenska DagbladetDeklarationen om människans och medborgarens rättigheter antogs 1789 under franska revolutionen. Den gällde dock bara männen. Kvinnorna lämnades fortsatt ofria.Olympe de Gouges, ung änka och ensamstående mamma, självlärd författare, dramatiker och debattör var mäkta upprörd över denna orättvisa. Hon skickade 1791 in ett kompletterande förslag till Frankrikes nationalförsamling: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter.Olympe de Gouges engagemang under franska revolutionen är enastående. Hon skrev pjäser, romaner, essäer och mängder av politiska pamfletter. Hon fanns med i upplysningens innersta krets. Hon var pionjär som feminist, antirasist och antivåldsaktivist.I över tvåhundra år har hon varit marginaliserad i historieskrivningen. Avfärdad av sina vedersakare som en omoralisk kurtisan och knäpp.Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i denna Europas numera mytomspunna borgerliga revolution? Hur påverkade hon andra kvinnors engagemang under den här tiden?Gunilla Thorgren, själv en feministisk pionjär med bakgrund i Grupp 8, berättar om en kvinna som på flera sätt påminner om 1970-talets feminister. En idealistiskt driven och totalt orädd kvinna som var långt före sin tid och drevs av en övertygelse som kostade henne livet.Den 3 november 1793 giljotinerades Olympe de Gouges, som första kvinna efter drottningen Marie-Antoinette, på Place de la Révolution i Paris. Innan bilan föll ropade hon: ”Min röst kommer att höras från djupet av min grav”.Tack vare Franska revolutionens rebell får vi nu också höra hennes röst.
Läs mer
Gunilla Thorgren
Franska revolutionens rebell
Om boken
Dagens Nyheter”Strålande … en nödvändig pusselbit”Svenska Dagbladet”Det är enormt skickligt. Shuster kommer kriget unikt nära och ger en vederhäftig, mänsklig bild av dess förlopp, samtidigt som han analyserar situationen och förklarar människorna som tvingas forma den.”Expressen”Den definitiva biografin om Zelenskyj, närgången och initierad. Shuster är en ärlig och uppriktig författare, perfekt för uppdraget."GuardianHur lyckas en före detta komiker och skådespelare stå emot Putin, en av efterkrigstidens grymmaste diktatorer?Spelaren är den definitiva skildringen av Rysslands invasion av Ukraina, skriven av en reporter med unik access till Volodymyr Zelenskyj. Det är en initierad beskrivning av krigsutbrottet ur Zelenskyjs eget perspektiv, och Time-journalisten Simon Shuster ger också en nyanserad bild av mannen bakom presidentrollen: Zelenskyjs resa från slapstickskådis till att bli en internationell symbol för motstånd. En osannolik hjälte som blivit krigets huvudperson och lyckats samla hela världens demokratier till stöd för sitt land.När Ryssland annekterade Krim vintern 2014 var Simon Shuster den första utländska reportern på plats. Han intervjuade Volodymyr Zelenskyj första gången under presidentvalskampanjen våren 2019, och efter Rysslands angrepp i februari 2022 har han som ingen annan kunnat rapportera både inifrån presidentområdet i Kiev och från fronten, med tillgång till presidenten själv, hans familj, nära vänner, medhjälpare och personal.Spelaren ger ett nytt och spännande inifrånperspektiv på ett krig som kommer att definiera vår tid.
Läs mer
Simon Shuster
Spelaren
Om boken
Gradvis förstår hon att tiden är på väg att ta slut. De planerade böckerna kommer inte att bli av. Resorna för att undersöka arkiven och släktens historia får ställas in. Istället behöver hon ta vara på tiden med dottern Sofie och med barnbarnen. Den ambitiösa romanserien blir en kortare historia, en bok om att dö och om att ha levat. I Medan tid fanns skriver Ulla-Maria Andersson starkt och vackert om sitt sista år i livet. Det är en bok om allt det som inte blev, men också om det som blev. Om att välja inte bara hur man lever, utan också hur man dör. Med ett efterord av författarens dotter Sofie Andersson.
Läs mer
Ulla-Maria Andersson
Medan tid fanns
Om boken
I den här personliga biografin får vi komma nära Estrid Ericson, på ett nytt vis. Det spännande samarbetet med Josef Frank och andra formgivare, och hur hon byggde upp sitt livsverk. Hedvig Hedqvist beskriver hur Ericson var med och skapade bilden av modern svensk form under 1900-talet, hennes syn på skönhet, funktion och hantverkets betydelse. Men i den här biografin tar också andra mer privata stråk plats, som hennes nära relationer och äktenskap, och berättelsen om det älskade sommarhuset Tolvekarna på Tyresö, vars trädgård kom att prägla butikens utveckling.
Läs mer
Hedvig Hedqvist
Estrid Ericson − en biografi
Om boken
Lo Dagerman var länge tveksam till att tala om sina föräldrars ”konstnärsäktenskap”. Vad som kunde låta romantiskt dolde ju ett trauma. Hur skulle hon kunna berätta och samtidigt värna om deras integritet? Hon lusläste personliga anteckningar, dagböcker, brev och intervjuer, för att få fram deras egna röster. Så att Stig och Anita själva skulle få komma till tals. Himlen nära är en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek, mot en bakgrund av kulturscenen under 1900-talets andra hälft. Den slutar inte med Stigs död, utan utforskar vad som följde i dess spår och ställer frågan hur man håller en skapandeprocess levande.I år skulle Stig Dagerman (1923–1954) och Anita Björk (1923–2012) ha fyllt 100 år.
Läs mer
Lo Dagerman
Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk
Om boken
DN
”Fantastiskt bra skildring av det dårhus som livet som popstjärna kan vara.”
Lasse Anrell i Nya Wermlands-Tidningen"Inte trodde jag att en poptönts biografi skulle vara så engagerande och underhållande. Men Niklas Strömstedt lyckas både fånga igenkännbara smärtpunkter och locka till skratt."
M-MagasinNiklas Strömstedt började sin musikkarriär redan som tonåring då han jobbade som dj på nattklubben Atlantic. Där hängde ABBA, Skifs och Clabbe, och när Rod Stewart, Elton John eller någon annan världsstjärna hade spelning i Stockholm så var det på Atlantic de hamnade efteråt. Det var också här Niklas fick kontakt med Ulf Lundells producent, vilket ledde till att han hamnade i Lundells turnéband och kom in i musikbranschen. Och det var bara början på livet som popsångare och låtskrivare, ett liv som vi får följa hela vägen fram till de sista konserterna med GES.I den här boken befinner vi oss i centrum av modern svensk pophistoria, en resa på över ett halvt sekel. Men här finns också gott om kloka självreflektioner, om uppväxt och familj, om relationer och åldrande.Den här boken är som ett gig – låtar och mellansnack, upptempo och ballader, hits och floppar. Och om alla lärdomar längs vägen."Det finns gott om självbiografier bland årets musikböcker. Och Niklas Strömstedt hör till dem som överraskar mest i genren. Utan divalater tecknar han en varm, allmängiltig och ofta avväpnande humoristisk berättelse om det egna musiklivets med och motgångar."
DN"Jag drar fram Strömstedts best-of på Spotify och lyssnar, nu med femtioåringens mjukare öron. Fortfarande inte coolt - men jag slås av hur snällt, gediget och insiktsfullt det är. Som boken! Hoppas han skriver fler." Sydsvenskan
Läs mer
Niklas Strömstedt
Om Niklas Strömstedt
Om boken
Sent på kvällen den 3 augusti 2016 får SOS Alarm det desperata samtalet från en 63-årig kvinna i sommarstugan vid Hjälmaren. Kvinnan, Anki Möller, är chockad och svårt skadad av flera knivhugg. Intill i sängen ligger hennes man död. Det här blir upptakten till ett av de senaste årens mest omskrivna och sensationella mordfall, där spåren snart leder bakåt till ytterligare ett dödsfall.Sommarstugemordet i Arboga berättar hela historien om knivattacken, från den ödesdigra kvällen i stugan till domen i hovrätten. Författarna Thomas Bodström, advokat och fd justitieminister, och Lars Olof Lampers, erfaren kriminalreporter, har tagit del av unikt material och leder läsarna genom de små detaljerna och de stora dragen. De följer polisens arbete via vittnesuppgifter, spaningsinsatser och de många förhör som hålls i jakten på sanningen, inte minst med Johanna Möller.Sommarstugemordet i Arboga har tidigare varit publicerad som serie.Ett stort antal personer som förekommer i den här skildringen har av integritetsskäl fått sina namn anonymiserade.
Läs mer
Thomas Bodström, Lars Olof Lampers
Sommarstugemordet i Arboga
Om boken
Parterapeutens ord gör Christian rasande. Vadå förlora?! Att övervinna svårigheter är en del av deras gemensamma berättelse, den som pågått med självklarhet sedan de träffades i Australien som unga vuxna. Gräla, absolut. Krisa, visst. Men skiljas, nej. Det får inte hända.
Christian Daun och hans fru har varit ett par i 15 år, gifta i nio, när hon berättar. I ett ögonblick försvinner allt. Det gemensamma livet i radhuset, somrarna på Gotland, greklandsresorna. Med andra ord: Livet. Minnena, nuet tillsammans, planerna för en delad framtid.När chocken lagt sig står Christian inför att skapa en helt ny tillvaro. Det praktiska förstås, med varannan vecka-liv och ny andrahandslägenhet, den sämre ekonomin. Men framförallt tvingas han söka meningen utanför tvåsamheten, skapa ett nytt, eget liv, utifrån sina egna önskningar och behov.
Vad gör man när den man skulle dela resten av livet med inte vill längre? Hur står man stark när den man brukat luta sig mot inte står kvar? Hur ska man orka ordna ny bostad och en ny vardag åt sig själv och sina barn, när det enda man vill göra är att lägga sig under täcket och gråta?Upplösningstillstånd är en uppriktig, smärtsam och galghumoristisk berättelse om sorgen när ens tillvaro rasar och den enda man vill prata med är den sista som kan hjälpa en. Om känslan att bli bortvald. Men också om den gryende insikten att det nya kanske faktiskt kan bli något bra.
Läs mer
Christian Daun
Upplösningstillstånd
Om boken
Allt blev svart den dagen och Ulrika sögs in i ett mörker av depression. Fanns det ens någon mening att leva vidare när hon ändå skulle dö, förr snarare än senare? Och samtidigt hade hon en familj och tre fina döttrar som älskade och behövde henne. För dem ville hon kämpa vidare. Men hur får man tillbaka livsglädjen när man vet att sjukdomen bryter ner en och gradvis gör en sämre för varje dag?Ulrika Harmsen berättar öppet och ärligt om hur det är att få diagnosen alzheimer i ung ålder, om att tvingas berätta det värsta för sina barn och om att hitta redskap i vardagen för att hantera sjukdomen. Det här är historien om att få en dödsdom, men också om att hitta lusten att leva igen.