Ferrantespecial i podden Bakom boken

Datum

23 Maj 2017

Den 12 juni finns äntligen den fjärde och sista delen av Elena Ferrantes omåttligt älskade Neapelkvartett i butik. Den storslagna berättelse som inleddes i Min fantastiska väninna får nu sin upplösning när Det förlorade barnet ges ut på svenska.

Elena Ferrantes böcker om väninnorna Elena och Lila har nått över en halv miljon svenska läsare och många miljoner världen över. Hur kommer det sig att just den här berättelsen blev en sådan global jättesuccé? Vad är det i Ferrantes berättelse som berör så många människor, ger dem Ferrantefeber?

För att gå till djupet med fenomenet Ferrante har Daniel Sjölin i den här veckans avsnitt av Bakom boken bjudit in två riktiga experter: Johanna Hedenberg, som översatt hela Neapelkvartetten till svenska, och Gunilla Sondell, Elena Ferrantes svenska förläggare. Närmare än så kommer man inte Elena Ferrante i Sverige.

Bakom boken görs av Norstedts och Rabén & Sjögren i samarbete med Bokus, som erbjuder Det förlorade barnet till rabatterat pris. Lyssna på programmet för att ta del av erbjudantet!

Bakom boken finns där poddar finns, till exempel nedan eller på iTunes.

Relaterat

Om boken

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade romanförfattaren Elena Greco tillbaka till Neapel för att kunna komma närmare sin älskare Nino Sarratore. Hon tvekar att ta upp kontakten med Lila, som numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon är rädd för att Lila ska ta över hennes liv. Men de träffas igen när de blir grannar för ett tag och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig i vuxen ålder, men än en gång tar båda deras liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Läs mer

Elena Ferrante

Det förlorade barnet

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv