Elena Ferrante nominerad till Årets bok 2017

Datum

25 April 2017

Den andra delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett, Hennes nya namn, finns bland de tolv nominerade till Årets bok 2017 – priset som röstas fram av läsarna.

Juryn som utsett de nominerade kallar boken en ”härlig blandning av såpopera och kvalitetsroman”. Boken utspelar sig i 1960-talets Neapel där Lila har gift sig och väninnan Elena är avundsjuk på hennes nya tjusiga liv, men det visar sig snart att äktenskapet är en mardröm.

Årets bok är ett litteraturpris som delas ut av Bonniers bokklubbar. Rösta här eller via sms, se instruktioner nedan!

Kriterierna för de nominerade titlarna är:

Hög språklig kvalitet
Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
Tilltala en bred läsekrets
Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2016 – 30 april 2017

Se alla nominerade och rösta här eller via sms:

Relaterat

Om boken

"Att äntligen få läsa en roman som uppgraderar väninnerelationen och ger den dess rättmätiga plats är därför otroligt upplyftande."
Dagens Nyheter

Del två i Elena Ferrantes romansvit om de båda barndomsvännerna Lila och Elena tar vid där den första delen slutade. Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följde för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn få den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.

Läs mer

Elena Ferrante

Hennes nya namn

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv