358 böcker

Mat

Filter

358 böcker

Kokböcker och matinspiration för vardag och fest.

Om boken

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Här kommer äntligen en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld, att ständigt återvända till. Bakom recepten står Fredrik Eriksson, en av våra mest prisbelönta och rutinerade kockar.
Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker. Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.Även mer okända berättelser om och av Astrid Lindgren återfinns här, liksom flera personliga texter där hon skriver om julen: ”Min barndoms jul var den rödaste, gladaste, mest ljustindrande och pepparkaksdoftande jul man kan begära, en hederlig gammaldags jul så som den firades överallt i bondehemmen för inte så otroligt länge sedan. Att berätta om den är som att ramsa upp vilken gammal julberättelse som helst, allt det där med slakt och korvstoppning och byk och brygd och bak och hämta julgran i skogen och sätta upp julkärvar åt sparvarna och gå runt i de små stugorna med smakbitar av julmaten. Jag försäkrar att det var som en gammal julberättelse alltihop.”Boken är rikt illustrerad med bilder ur böckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.Astrid Lindgren är en av våra mest älskade författare. Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna kockar och krögare. Han driver Långbro värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens värld.

Läs mer

Astrid Lindgren, Fredrik Eriksson

Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Om boken

I den här boken söker sig Sofia Wood mot kärnan i sitt matlagande: sin mamma Ingalill, som hennes kärlek till mat kommit ifrån. Tillsammans utgår de från den handskrivna receptsamling som följt dem genom livet och som varit navet för familjens måltider och tankar om mat. Med maten som utgångspunkt berättar de om vänskap, tillstånd och möten, ur två generationers perspektiv.
Det kan handla om att lära sig laga mat i ett annat land, och hur influenserna formar en och skapar framåtrörelse. Men också om matlagning som ensamstående studerande småbarnsmamma, om den delade vardagen i ett kvinnokollektiv, och om att plötsligt se på ätande på ett annat sätt. Det handlar om mat som den stora, klarast lysande kärlekshandlingen.Bokens kapitel byggs upp utifrån olika situationer, men de delar alla filosofin om att mat och måltider blir bäst om de delas, och att även den enklaste stund är värd den största omsorg.Alla som älskat Sofia Woods recept, atmosfär och tankar om matlagning kommer att få sitt lystmäte här. Aldrig förr har hon varit så nära själva orsaken till att hon lagar mat som hon gör. Här samlas livets bästa, mest pålitliga recept.

Läs mer

Mat & kärlek

Sofia Wood, Ingalill Hägglund

Mat & kärlek

Om boken

Maxa visar hur vi får ut maximalt med smak och nyttigheter ur våra råvaror.
Det ekonomiska läget och livsmedelspriserna har fått många av oss att se på våra matvanor på ett nytt sätt. Den här boken är fullmatad med inspiration och recept som kan förenkla vardagen och hjälpa oss att fatta smarta beslut. Här hittas rätterna som ger mest näring och godast mat för pengarna. Det finns flera vinster i detta: ofta är de mest näringsrika råvarorna både prisvärda och bättre för miljön.Förutom ca 50 recept bjuder dietisten Sara Ask på en mängd uppslag som ger matnyttig info. Det handlar till exempel om vad fullkorn egentligen är och gör, hur man bäst lyfter baljväxterna, vad en gjutjärnsgryta kan göra för järninnehållet, hur vi kan spara el i köket och hur rester kan bli till nya rätter. Recepten är till stor del vegetariska men inget är uteslutet. Ofta används kött och fisk som möjliga tillbehör.Medan vi maxar näringen så maxar vi samtidigt både tidsanvändning och hållbarhet, samt – förstås – smak!

Läs mer

Maxa - Mer näring för pengarna

Sara Ask

Maxa - Mer näring för pengarna

Om boken

Helan Shabani har gjort succé på sociala medier med sina filmer där hon visar sina enkla men gudomligt goda kakor, bakverk och desserter. Med stor kreativitet bakar hon snabba saker som alla kan göra, med enkla ingredienser och ett utsökt resultat. I den här boken finns hennes bästa bakverk för fester och sommar, snabba räddare i nöden när sötsuget kickar in eller till hemmakvällen när du bara behöver något extra mumsigt.
Helans bästa innehåller 50 recept; riktigt kladdiga och fudgy brownies och blondies, hennes eftertraktade äppelpajsrullar, nutellafyllda fattiga riddare eller en biscoffcheesecake som självklart bakas utan ugn. Sättet hon kombinerar smaker av olika bakverk är både nyskapande och beroendeframkallande.No bake cheesecakes utgör ett helt kapitel, i avsnittet Sommarfavoriter finns både lättgjord jordgubbstårta i glas och glass som får smak av cookie dough och i kapitlet Helans favoriter riktigt sega och drömgoda cookies. Inspireras, baka och njut som Helan!

Läs mer

Helans bästa

Helan Shabani

Helans bästa

Om boken

Många har fått upp ögonen för fermenterade grönsaker som kimchi och surkål de senaste åren. Men hur serverar man grönsakerna om man inte bara vill äta dem bredvid som en sallad?
I den här boken bidrar Jenny ”Surtanten” Neikell med sin gedigna kunskap om fermentering, men framför allt; Hur du tar dina fermenterade grönsaker från burk till tallrik. Här finns soppor, mackor, smårätter, röror, rejäla huvudrätter och desserter som alla innehåller fermenterade grönsaker. Vegetariska vardagsrätter som är enkla att laga, smakrika och lätta att tycka om. Dessutom med en boost av snälla bakterier!Fermenterat bidrar till maten med såväl syra, sälta och umami som textur och kan lyfta kända rätter till nya höjder. I boken finns många nya smakkombinationer att testa, till exempel fermenterad majrovesallad med brynt smör, våffeltacos med morot eller chokladkaka med öl och surkål. Dessutom mängder av andra tips på hur du kan inkorporera fermenterade grönsaker i matlagningen.

Läs mer

Fermentera: Kokboken

Jenny Neikell

Fermentera: Kokboken

Om boken

Det här är vardagsinspiration när den är som bäst – luncher som är tidseffektiva, goda och enkla, och dessutom vänliga mot plånboken. Nej, det tar inte 4 minuter att laga rätterna som titeln lite slängigt säger, men med smarta genvägar och lite förberedelser så är det inte långt ifrån.
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.

Läs mer

Laga lunch på typ 4 minuter

Sara Begner

Laga lunch på typ 4 minuter

Om boken

Knatteplock är kokboken med plockmat för barn – mat som de kan äta själva redan som små. Plockmat och barnstyrd matintroduktion/BLW sätter barnets förmågor och upptäckarlust i centrum och kan både vara komplement och alternativ till puréer och skedmatning. Med plockmat kan de minsta i stort sett äta samma mat som resten av familjen, med anpassningar för att passa ett litet barn.
Boken innehåller två delar, ett inledande faktaavsnitt och en generös receptsamling där du hittar frukost, luncher och middagar, mellanmål och tillbehör. Allt är anpassat för olika åldersgrupper: 6–9 månader, 9–12 månader samt 12 månader och uppåt. Maten är till för stora som små: i Knatteplock hittar du oemotståndliga recept och smarta lösningar som passar hela familjen.

Läs mer

Knatteplock

Elin Oresten

Knatteplock

Om boken

I Green Kitchen: Quick & Slow samlar David Frenkiel och Luise Vindahl allt de har lärt sig under åren i det gröna köket. Dessutom försöker de lösa två vitt skilda matlagningssituationer som de själva möter varje vecka: vardagarna med ont om tid och helgerna då matlagandet får ta mycket plats. Quick erbjuder smarta frukostar och mellanmål, och enkla vardagsmiddagar som inte kompromissar med det viktigaste: att vara oemotståndliga! Det är rätter som kräver lite av en, men som erbjuder mycket. Slow fokuserar på de utdragna helgmåltiderna då matlagandet blir dagens bästa stund. Här kan det handla om preppingen inför en pizzakväll med vännerna eller den stillsamma förberedelsen av ett långkok för storfamiljen.
Boken innehåller dessutom avsnitt om hur man gör smaksättare som kan lyfta vilken rätt som helst, hur man bäst förbereder sig inför veckan och mängder av tips om hur man säsongsanpassar eller ersätter med andra favoritråvaror.Green Kitchen: Quick & Slow vill kasta ljus på allt det vegetariska köket har att erbjuda, för såväl vardag som fest, och visar att varje dag i veckan är värd den godaste och bästa maten!

Läs mer

Green Kitchen: Quick & Slow

David Frenkiel, Luise Vindahl

Green Kitchen: Quick & Slow

Om boken

Nu låter vi Vår kokbok vegan flytta in i Vår gröna kokbok och därmed byter den titel. I Vår kokbok vego finns dels lakto-ovo-vegetariska recept, med mjölkprodukter och ägg, dels veganska recept. Vår kokbok vego är en grundkokbok som är till för alla, oavsett om du vill äta mer grönt, hjälpa din tonåring att laga mat utan kött eller varit vegetarian länge och behöver få inspiration till nya smaker.
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!

Läs mer

Vår kokbok vego

Sara Begner

Vår kokbok vego

Om boken

För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var alltid så knapp. Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.

Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.

Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.

Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.

Läs mer

Varannan vecka

Johanna Westman

Varannan vecka

Om boken

En kokbok som tar oss med till Asien och till magin som en skål med nudlar kan vara! Här finns tipsen på hur du gör dina snabbnudlar lite lyxigare, men även riktiga långkok i buljongväg.
I Slurp visar Dennis Yen, uppvuxen i en familj med rötterna i Kina och Vietnam, hur du själv kan laga den mest fantastiska ramen och andra populära nudelrätter hemma i ditt eget kök. Du får tips på tillbehör och smaksättare som lyfter vilka enkla nudlar som helst, men även recept på klassiska nudelrätter, djupa buljonger och en och annan nytänkande variant. Här finns de genuina nudelrätter som Dennis växt upp med, med inspiration från enkla kök i Sydostasien – och inte minst från hans mamma.För den som vill göra sina egna nudlar eller vika wontons och vårrullar finns knepen. Men filosofin är att nudlar inte ska vara krångligt, det kan vara lika enkelt som att koka makaroner och steka korv! Det är du själv som bestämmer nivån.

Läs mer

Slurp

Dennis Yen

Slurp

Om boken

Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat. Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.

I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.

Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland. I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.

Läs mer

Indien i mitt svenska kök

Malin Mendel

Indien i mitt svenska kök

Om boken

Det är något särskilt med att laga och äta mat ute. Det är som om smakerna blir tydligare och upplevelsen mer tacksam i en både tillåtande och utmanande miljö. Kanske finns det något äventyrligt och ursprungligt som påverkar oss? En lyckad tillagning och måltid utomhus blir hursomhelst ofta en lite större upplevelse.

Den här kokboken vill ta vårt uteätande till nästa nivå och visa hur enkelt vi - oavsett hur och var vi bor - kan fixa vårt käk under bar himmel, eller under parasoll eller presenning för all del. Till vardag och fest, mitt på dagen och sent om aftonen, och året runt.

Jens Linder går igenom olika tillagningsmetoder och ger sina allra bästa tips, och har delat upp bokens recept i vad som bäst förbereds inne och vad som lämpligen färdigställs ute. Från den enklaste snabbmaten till den festligaste fiestan.

Det här är boken man behöver för att våga ta steget bortom sommarkvällarnas grillklassiker och picknickens pastasallad. Handen att hålla i för att inspireras att laga nytt och mer utomhus - oavsett plats, utrustning eller väder.

Läs mer

Äta ute

Jens Linder

Äta ute

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir: Processen

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Om boken

För Sofia Wood är pasta en kärlekshandling. Precis som i succéböckerna Chez Wood och Vinter hos Wood ryms här både hennes mest omsorgsfulla mathantverk och bästa snabblösningar.
Hon är övertygad om att det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle, stort som litet. Ibland är det handgjord pasta och långkok, ibland lyxigt och speciellt och ibland bara fyra ingredienser du redan har hemma, färdigt på 15 minuter. Hemma hos Sofia serveras det pasta på nyårsafton såväl som till en blek vardag som förtjänar bättre.

I Darling pasta bjuder hon på sina allra bästa tips samt recept för åtta specifika tillstånd, till exempel stunder av kärlek, trötthet eller längtan, som de flesta av oss befunnit oss i och med största sannolikhet kommer att återkomma till. Boken rymmer inte en oändlig mängd rätter utan bygger på en övertygelse om att det är just dessa 35 perfekta rätter vi alla behöver i vår repertoar för att göra livet både godare och roligare.

Läs mer

Darling pasta

Sofia Wood

Darling pasta

Om boken

I storsuccén Plåtmat: grönt i en långpanna lär du dig allt du behöver veta för att bli en mästare på att tillaga vegetariska allt-i-ett-rätter. Boken är uppdelad i två delar; en inspirationsdel och en receptdel. Den första delen berör den behändiga, numera klassiska, plåtmodellen. En modell som på ett pedagogiskt sätt lär dig komponera gröna rätter i säsong med hjälp av fyra enkla steg.

I den andra delen hittar du över 40 recept fördelade under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Du lär dig laga allt från sallader till pytträtter, biffar, pasta och desserter - på en och samma plåt. Mindre disk och mer tid till annat!

För att laga rätterna i boken behöver du inte ha någon som helst förkunskap om matlagning. Boken vänder sig både till dig som redan är en frälst vegoälskare och till dig som är intresserad av att få ny inspiration kring enkel och grön matlagning med ingredienser som du ofta redan har hemma.

Läs mer

Plåtmat

Julia Sörensen Tuvesson

Plåtmat

Om boken

Vår kokbok gavs ut första gången 1951 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest populära kokböcker. Det är inte konstigt, för det är grundkokboken som har allt! Här hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer.

Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.

Läs mer

Vår kokbok

Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn

Vår kokbok

Om boken

Det är det vi oftast äter som spelar störst roll för hälsan. Samtidigt är det svårt att inspireras i vardagen när middagen gärna ska vara enkel och snabblagad, och givetvis uppskattas av alla vid bordet. Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson tycker det ska vara lätt att göra bra val varje dag och visar i den här boken på smarta vägar till goda, nyttiga och enkla middagar som gör gott för både hälsan och miljön. Det handlar om att lägga till det som är bra, inte att förbjuda något. Så skapas goda vanor. Och kanske behöver en middag inte se ut som vi tror?

Här hittas bland annat kapitel som 2 i 1, Middag utan disk, Lunchlåda på köpet, Frukost till middag och Middag på en kvart. Oemotståndliga recept för alla som fastnat i trista och osunda hjulspår. Författarna är experter på att överlista grönsaksskeptiker och att få till smakupplevelser med enkla medel. Givetvis rymmer boken också gott om hälsofakta och tips.

Läs mer

Grönare middagar

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Grönare middagar

Om boken

I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat.

Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!

Läs mer

Vår Kokbok Student

Sara Begner

Vår Kokbok Student

Om boken

Sju sorters kakor behöver kanske ingen närmare presentation. Boken kom ut första gången 1945 och med noggrannhet, varsam hand och stor kompetens har boken redigerats flera gånger och lotsats in i vår tid. Den här utgåvan har uppdaterats med ett antal nya recept och bilder, och innehåller massor av tips för lyckade bak, en praktisk omvandlingstabell, baklexikon och ett register där du lätt hittar glutenfria recept, julkakor, snabba kakor samt bakverk utan nötter och mandel.

Sju sorters kakor behåller det bästa och uppdaterar med det nya samtidigt som vi känner igen våra klassiska kakor, vackra tårtor och långpannefavoriterna. Boken är ett unikt stycke bakverkshistoria som aldrig har tappat greppet om sina följare.

Läs mer

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor

Om boken

Följ med på en smakresa till det verkliga Indien - där maten, hälsan men även klimatet står i centrum. För om vi alla åt som indierna, det vill säga tio gånger mer grönsaker, bönor och linser, skulle det göra gott, inte bara för våra kroppar utan också för klimatet.

Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott - som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.

En annan del av det indiska livet är yogan, som är mer än träning. Det handlar om hur vi beter oss mot djur och natur, vikten av måttfullhet och att inte slösa. I boken utvecklar författaren sina tankar om yogans filosofi, och hur den faktiskt kan göra oss klimatsmartare.

Läs mer

Mitt indiska liv

Malin Mendel

Mitt indiska liv

Om boken

Mat med omtanke - för regniga tisdagar i november, för en avslappnad jul, ett vackert nyår och en social men plånboksvänlig start på det nya året. En bok för den som vill göra den mörka årstiden ljusare, varmare och oändligt mycket godare.

Sofia Woods vinterbok låter både högtider och vardag sprida ljus i mörkret och inleds när höstrusket tagit sitt definitiva grepp om oss, i en mysig allhelgonamiddag. Hon fortsätter via kyliga dagar när tiden är knapp, till advent, jul och nyår på vägen mot vårljuset. Här samsas recept med tips och tankar om dekorationer och dukningar. Lika mycket som författaren älskar att göra advent i hem och kök njuter hon av att städa bort julen och låta hemmet och matsedeln göras redo för våren.

Sofia Woods värld, som känns igen från hennes debut Chez Wood, är ombonad och välkomnande, sinnlig och genomtänkt. Recepten är förvånansvärt enkla men otroligt goda. Här blandas mestadels vegetariskt med en del fisk och skaldjur samt enkla veganska rätter.

Det här blir något mer än en julkokbok, även om den rymmer en mängd advents- och julrecept, det är en vinterbibel att återvända till år efter år.



Läs mer

Vinter hos Wood

Sofia Wood

Vinter hos Wood

Om boken

Vinnare av Gourmand Awards 2020!

Allt börjar med att man låter en generös bit smör smälta i en kastrull. Snart kommer det börja puttra för att kort därefter gå över till att skumma. Under konstant omrörning börjar smöret brynas och en nötig, koladoftande lukt sprider sig i hela rummet. Nu är det dags att ställa kastrullen åt sidan. Om du vill kan du smaksätta med färska örter, soja, citrus eller nötter men egentligen är den god att äta precis som den är.

Det kommer inte att dröja länge innan du börjar ersätta smöret i samtliga recept med den brynta varianten. I kakan, på pastan, som topping på grytan, i tacon, i såsen och i salladsdressingen. Allt blir godare med brynt smör.

Efter Plåtmat och Käka Grönt! är nu Julia Tuvesson tillbaka med en sprillans ny kokbok om det gröna kökets bästa smaksättare och här visar hon hur man använder den på bästa sätt! Ett 40-tal recept uppdelade i kapitlen brunch hela dagen , snabbt vardagskäk , enkel bjudmat , något sött och plock, snacks och aperitivo varvas med etnologiska texter om smörets historia och betydelsen av att våga göra misstag och hur det kan leda till fantastiska kulinariska uppfinningar.

Läs mer

Brynt smör

Julia Sörensen Tuvesson

Brynt smör

Om boken

Välkommen in i en värld av drömskt fotografi, reflekterande ritualer och enkla vegetariska och veganska recept för såväl vardag som helg.

Comfort food - från matnojor till ren njutning är en kärleksförklaring till den gröna, hemlagade maten. Det är en djupt personlig bok, skriven till dig som har tröttnat på att jämt och ständigt sträva efter bättre, mer hälsosamma vanor, att aldrig få vara nog. Du som vill hitta tillbaka till ett sätt att äta som präglas av nyfikenhet och omtanke, snarare än måsten och restriktioner.

Comfort food är den sortens trösterika mat vi tar till när vi vill vara lite extra snälla mot oss själva. När vi kommer hem helt slut efter jobbet, när förkylningen lurar runt hörnet, när vi firar en framgång eller sörjer en motgång. När vi helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke. Vad sägs om till exempel halloumiburgare med salsa verde, dekadent vegansk chokladmousse, bananplättar med jordnötsgrädde och våffelmackor med portabello och västerbottensost?

Läs mer

Comfort Food

Agnes Gällhagen

Comfort Food

Om boken

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år - och häller dessutom
ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls. Mycket av
maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid.
Livsmedelsproduktionen belastar miljön och eftersom mer mat producerats än vad som äts
upp är svinnet ett meningslöst slöseri med resurser. Med minskat matsvinn skulle
energianvändning och utsläpp minska så att jorden har en chans att vara en plats även för
framtida generationer.

Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar gör att hushållen idag ofta lider
brist på tid och självförtroende att engagera sig i planering och matlagning. Här kommer därför boken som hjälper dig ta vara på spill, spad och kanter. På ett enkelt och inbjudande sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid - en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren att fler ska få bättre koll på förvaring och
hållbarhet, lust till förändring och att mer mat ska njutas av.

Läs mer

Zero waste i köket

Karin Bohlin

Zero waste i köket

Om boken

Lyxiga rätter med få ingredienser som blir klara på max 30 minuter, när passar inte det?
I den här boken bjuder Allt om Mat på sina allra bästa recept för fredagskvällar, söndagsluncher och vardagar med guldkant. De är enkla och smidiga att få till, men har det där lilla extra som förgyller tillvaron. Varje recept innehåller någon ingrediens som signalerar firande och fest. Här hittar vi exempelvis löjrom på pizza, filé i banh mi och tryffel i pasta, och matinspiration från när och fjärran.

Boken är indelad i fyra kapitel, kött och fågel, fisk och skaldjur, vegetariskt samt desserter, och varje rätt har ett tillhörande dryckestips. En del av rätterna är mellanrätter, som även mättar den hungrige med bröd och sallad till. Alla recept är beräknade för två personer, men de går lätt att utöka till flera.

Det finns ofta anledning att fira, och alltid skäl att äta gott. Snabblyx ger inspiration, genvägar och ett femtiotal oemotståndliga recept som förhöjer både gråa och glammiga dagar.