362 böcker

Mat

Filter

362 böcker

Kokböcker och matinspiration för vardag och fest.

Om boken

I den här boken söker sig Sofia Wood mot kärnan i sitt matlagande: sin mamma Ingalill, som hennes kärlek till mat kommit ifrån. Tillsammans utgår de från den handskrivna receptsamling som följt dem genom livet och som varit navet för familjens måltider och tankar om mat. Med maten som utgångspunkt berättar de om vänskap, tillstånd och möten, ur två generationers perspektiv.
Det kan handla om att lära sig laga mat i ett annat land, och hur influenserna formar en och skapar framåtrörelse. Men också om matlagning som ensamstående studerande småbarnsmamma, om den delade vardagen i ett kvinnokollektiv, och om att plötsligt se på ätande på ett annat sätt. Det handlar om mat som den stora, klarast lysande kärlekshandlingen.Bokens kapitel byggs upp utifrån olika situationer, men de delar alla filosofin om att mat och måltider blir bäst om de delas, och att även den enklaste stund är värd den största omsorg.Alla som älskat Sofia Woods recept, atmosfär och tankar om matlagning kommer att få sitt lystmäte här. Aldrig förr har hon varit så nära själva orsaken till att hon lagar mat som hon gör. Här samlas livets bästa, mest pålitliga recept.

Läs mer

Sofia Wood, Ingalill Hägglund

Mat & kärlek

Om boken

Många småbarnsföräldrar delar upplevelsen av att känna höga krav och ha ont om tid. Barnen behöver mat nu! Men vad? Den här boken vill förenkla vardagen med snabba, goda och nyttiga recept för hela familjen. Fördelen med barnstyrd matintroduktion (BLW) och plockmat är att de minsta i stort sett kan äta samma mat som resten av familjen, med anpassningar för att passa ett litet barn.
Snabbt, smidigt och näringsrikt med Knatteplock är ett givet komplement till plockmatsbibeln Knatteplock: mat ditt barn kan äta själv från 6 månader, med samma pedagogiska åldersanpassningar: 6–9 månader, 9–12 månader samt 12 månader och uppåt. Men nu ligger fokus på recepten. Efter en kortare faktaintroduktion kommer smarta och snabba lösningar för frukost, lunch och middag samt mellanmål och fika. Det går fort, men framför allt är det matigt, lustfyllt och gott!

Läs mer

Snabbt, smidigt och näringsrikt med Knatteplock

Elin Oresten

Snabbt, smidigt och näringsrikt med Knatteplock

Om boken

I den här personliga kokboken har Jens Linder plockat russinen ur kakan och valt ut de allra bästa recepten från sina 50 år i köket. Från munsbitar till stekar, via soppor och sallader till desserter och annat sött. Med en stor kärlek till råvaran och smakinspiration från hela världen levererar han en i dubbel mening matig kokbok som har förutsättningar att bli en ny bibel för den nördiga kocken, likaväl som en spännande introduktion till köket för matintresserade unga vuxna. Allt gott är en heltäckande kokbok med själ.
Jens säger själv: ”Många av dagens nya kokböcker är inte särskilt täta på recept, men den här har hög densitet. Gemensamt för alla rätter i boken är att de har en särskild plats i mitt hjärta. Här finns inga pliktskyldiga standardrecept, utan bara sådana som jag själv förfinat och lagat många gånger genom åren.”Jens Linder är kock och journalist, skriver i Dagens Nyheter och driver matmagasinet Gastronaut. Han har skrivit ett tjugotal böcker, framförallt kokböcker, som vunnit priser vid Årets Svenska Måltidslitteratur och Gourmand World Cookbook Awards. Han har tilldelats Tore Wretman-medaljen av Svenska Kockars Förening för "berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur", samt Guldpennan av Gastronomiska akademien.Allt gott är en bastant och elegant bok formgiven av Eva Jais-Nielsen, med matbilder av många framstående fotografer: Stefan Wettainen, Thomas Karlsson, Beatrice Lundborg med flera.

Läs mer

Allt gott

Jens Linder

Allt gott

Om boken

Malin Mendel har blivit en av våra mest populära tv-profiler när hon tar den indiska maten till våra svenska tv-soffor. Det är chosefritt, smakrikt och alltid med en känsla för det äkta och genuina.
Recepten hon bjuder på i den här boken bygger på ett halvt liv av indiskt matlagande – men även indiska restaurangkockars bästa knep. Här får du uppleva äkta indiska klassiker, festmat med lamm eller kyckling och mängder av underbara vegetariska rätter.Boken är uppbyggd som en thali, måltiden som består av flera rätter på en enda tallrik. En vanlig vardagsthali i Indien kan bestå av ris eller bröd, linssoppa, en wokad grönsaksrätt, en såsig gryta, yoghurt eller raita, pickles och chutney, ibland även en efterrätt. I boken finns alla dessa olika delar med och bidrar med variation i färg, textur och smaker.Att ta sig in i indiska kök – både på restaurang och hemma – är något av Malins specialitet. Slink in genom svängdörrarna till de indiska restaurangköken tillsammans med henne, du kommer att bli både mätt och glad av alla smaker och intryck.

Läs mer

Currymamman

Malin Mendel

Currymamman

Om boken

Vår kokbok budget är den nya systern i Vår kokbok-samlingen, och den här gången ligger fokus på att hålla nere matkostnaderna: med 350 recept baserade på prisvärda råvaror får du möjlighet att laga god och omväxlande mat alla dagar i veckan. Som vanligt finns det recept på både svensk husmanskost och rätter med influenser från andra delar av världen, mest till vardagen men även till fest. Några särskilt enkla och billiga rätter har många serveringsalternativ, så att du kan äta dem ofta om du vill.
Den egna ekonomin och miljön är vinnare när man tar vara på matresterna istället för att slänga dem, därför är det ett återkommande tema – massor av återvinningstips kommer att göra dig till en kreativ stjärna i köket. Det här är också modern hushållslära med handfasta råd om hur du kan tänka när du handlar mat, hur du kan förhålla dig till bäst före-datumet och hur du planerar en matsedel för veckans middagar.Olika symboler står vid recepten för att du lätt ska hitta rätt: till exempel vilka rätter som är snabblagade, är lätta att frysa eller passar extra bra i matlådan.Välkommen till Vår kokbok budget – för dig som vill äta billig, god och varierad mat!

Läs mer

Vår kokbok budget

Sara Begner

Vår kokbok budget

Om boken

Maxa visar hur vi får ut maximalt med smak och nyttigheter ur våra råvaror.
Det ekonomiska läget och livsmedelspriserna har fått många av oss att se på våra matvanor på ett nytt sätt. Den här boken är fullmatad med inspiration och recept som kan förenkla vardagen och hjälpa oss att fatta smarta beslut. Här hittas rätterna som ger mest näring och godast mat för pengarna. Det finns flera vinster i detta: ofta är de mest näringsrika råvarorna både prisvärda och bättre för miljön.Förutom ca 50 recept bjuder dietisten Sara Ask på en mängd uppslag som ger matnyttig info. Det handlar till exempel om vad fullkorn egentligen är och gör, hur man bäst lyfter baljväxterna, vad en gjutjärnsgryta kan göra för järninnehållet, hur vi kan spara el i köket och hur rester kan bli till nya rätter. Recepten är till stor del vegetariska men inget är uteslutet. Ofta används kött och fisk som möjliga tillbehör.Medan vi maxar näringen så maxar vi samtidigt både tidsanvändning och hållbarhet, samt – förstås – smak!

Läs mer

Maxa - Mer näring för pengarna

Sara Ask, Sara Trangärd

Maxa - Mer näring för pengarna

Om boken

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Här kommer äntligen en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld, att ständigt återvända till. Bakom recepten står Fredrik Eriksson, en av våra mest prisbelönta och rutinerade kockar.
Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker. Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.Även mer okända berättelser om och av Astrid Lindgren återfinns här, liksom flera personliga texter där hon skriver om julen: ”Min barndoms jul var den rödaste, gladaste, mest ljustindrande och pepparkaksdoftande jul man kan begära, en hederlig gammaldags jul så som den firades överallt i bondehemmen för inte så otroligt länge sedan. Att berätta om den är som att ramsa upp vilken gammal julberättelse som helst, allt det där med slakt och korvstoppning och byk och brygd och bak och hämta julgran i skogen och sätta upp julkärvar åt sparvarna och gå runt i de små stugorna med smakbitar av julmaten. Jag försäkrar att det var som en gammal julberättelse alltihop.”Boken är rikt illustrerad med bilder ur böckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.Astrid Lindgren är en av våra mest älskade författare. Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna kockar och krögare. Han driver Långbro värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens värld.

Läs mer

Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Astrid Lindgren, Fredrik Eriksson

Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Om boken

Helan Shabani har gjort succé på sociala medier med sina filmer där hon visar sina enkla men gudomligt goda kakor, bakverk och desserter. Med stor kreativitet bakar hon snabba saker som alla kan göra, med enkla ingredienser och ett utsökt resultat. I den här boken finns hennes bästa bakverk för fester och sommar, snabba räddare i nöden när sötsuget kickar in eller till hemmakvällen när du bara behöver något extra mumsigt.
Helans bästa innehåller 50 recept; riktigt kladdiga och fudgy brownies och blondies, hennes eftertraktade äppelpajsrullar, nutellafyllda fattiga riddare eller en biscoffcheesecake som självklart bakas utan ugn. Sättet hon kombinerar smaker av olika bakverk är både nyskapande och beroendeframkallande.No bake cheesecakes utgör ett helt kapitel, i avsnittet Sommarfavoriter finns både lättgjord jordgubbstårta i glas och glass som får smak av cookie dough och i kapitlet Helans favoriter riktigt sega och drömgoda cookies. Inspireras, baka och njut som Helan!

Läs mer

Helans bästa

Helan Shabani

Helans bästa

Om boken

Många har fått upp ögonen för fermenterade grönsaker som kimchi och surkål de senaste åren. Men hur serverar man grönsakerna om man inte bara vill äta dem bredvid som en sallad?
I den här boken bidrar Jenny ”Surtanten” Neikell med sin gedigna kunskap om fermentering, men framför allt; Hur du tar dina fermenterade grönsaker från burk till tallrik. Här finns soppor, mackor, smårätter, röror, rejäla huvudrätter och desserter som alla innehåller fermenterade grönsaker. Vegetariska vardagsrätter som är enkla att laga, smakrika och lätta att tycka om. Dessutom med en boost av snälla bakterier!Fermenterat bidrar till maten med såväl syra, sälta och umami som textur och kan lyfta kända rätter till nya höjder. I boken finns många nya smakkombinationer att testa, till exempel fermenterad majrovesallad med brynt smör, våffeltacos med morot eller chokladkaka med öl och surkål. Dessutom mängder av andra tips på hur du kan inkorporera fermenterade grönsaker i matlagningen.

Läs mer

Fermentera: Kokboken

Jenny Neikell

Fermentera: Kokboken

Om boken

Det här är vardagsinspiration när den är som bäst – luncher som är tidseffektiva, goda och enkla, och dessutom vänliga mot plånboken. Nej, det tar inte 4 minuter att laga rätterna som titeln lite slängigt säger, men med smarta genvägar och lite förberedelser så är det inte långt ifrån.
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.

Läs mer

Laga lunch på typ 4 minuter

Sara Begner

Laga lunch på typ 4 minuter

Om boken

Knatteplock är kokboken med plockmat för barn – mat som de kan äta själva redan som små. Plockmat och barnstyrd matintroduktion/BLW sätter barnets förmågor och upptäckarlust i centrum och kan både vara komplement och alternativ till puréer och skedmatning. Med plockmat kan de minsta i stort sett äta samma mat som resten av familjen, med anpassningar för att passa ett litet barn.
Boken innehåller två delar, ett inledande faktaavsnitt och en generös receptsamling där du hittar frukost, luncher och middagar, mellanmål och tillbehör. Allt är anpassat för olika åldersgrupper: 6–9 månader, 9–12 månader samt 12 månader och uppåt. Maten är till för stora som små: i Knatteplock hittar du oemotståndliga recept och smarta lösningar som passar hela familjen.

Läs mer

Knatteplock

Elin Oresten

Knatteplock

Om boken

I Green Kitchen: Quick & Slow samlar David Frenkiel och Luise Vindahl allt de har lärt sig under åren i det gröna köket. Dessutom försöker de lösa två vitt skilda matlagningssituationer som de själva möter varje vecka: vardagarna med ont om tid och helgerna då matlagandet får ta mycket plats. Quick erbjuder smarta frukostar och mellanmål, och enkla vardagsmiddagar som inte kompromissar med det viktigaste: att vara oemotståndliga! Det är rätter som kräver lite av en, men som erbjuder mycket. Slow fokuserar på de utdragna helgmåltiderna då matlagandet blir dagens bästa stund. Här kan det handla om preppingen inför en pizzakväll med vännerna eller den stillsamma förberedelsen av ett långkok för storfamiljen.
Boken innehåller dessutom avsnitt om hur man gör smaksättare som kan lyfta vilken rätt som helst, hur man bäst förbereder sig inför veckan och mängder av tips om hur man säsongsanpassar eller ersätter med andra favoritråvaror.Green Kitchen: Quick & Slow vill kasta ljus på allt det vegetariska köket har att erbjuda, för såväl vardag som fest, och visar att varje dag i veckan är värd den godaste och bästa maten!

Läs mer

Green Kitchen: Quick & Slow

David Frenkiel, Luise Vindahl

Green Kitchen: Quick & Slow

Om boken

Nu låter vi Vår kokbok vegan flytta in i Vår gröna kokbok och därmed byter den titel. I Vår kokbok vego finns dels lakto-ovo-vegetariska recept, med mjölkprodukter och ägg, dels veganska recept. Vår kokbok vego är en grundkokbok som är till för alla, oavsett om du vill äta mer grönt, hjälpa din tonåring att laga mat utan kött eller varit vegetarian länge och behöver få inspiration till nya smaker.
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!

Läs mer

Vår kokbok vego

Sara Begner

Vår kokbok vego

Om boken

För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var alltid så knapp. Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.

Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.

Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.

Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.

Läs mer

Varannan vecka

Johanna Westman

Varannan vecka

Om boken

En kokbok som tar oss med till Asien och till magin som en skål med nudlar kan vara! Här finns tipsen på hur du gör dina snabbnudlar lite lyxigare, men även riktiga långkok i buljongväg.
I Slurp visar Dennis Yen, uppvuxen i en familj med rötterna i Kina och Vietnam, hur du själv kan laga den mest fantastiska ramen och andra populära nudelrätter hemma i ditt eget kök. Du får tips på tillbehör och smaksättare som lyfter vilka enkla nudlar som helst, men även recept på klassiska nudelrätter, djupa buljonger och en och annan nytänkande variant. Här finns de genuina nudelrätter som Dennis växt upp med, med inspiration från enkla kök i Sydostasien – och inte minst från hans mamma.För den som vill göra sina egna nudlar eller vika wontons och vårrullar finns knepen. Men filosofin är att nudlar inte ska vara krångligt, det kan vara lika enkelt som att koka makaroner och steka korv! Det är du själv som bestämmer nivån.

Läs mer

Slurp

Dennis Yen

Slurp

Om boken

Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat. Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.

I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.

Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland. I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.

Läs mer

Indien i mitt svenska kök

Malin Mendel

Indien i mitt svenska kök

Om boken

Det är något särskilt med att laga och äta mat ute. Det är som om smakerna blir tydligare och upplevelsen mer tacksam i en både tillåtande och utmanande miljö. Kanske finns det något äventyrligt och ursprungligt som påverkar oss? En lyckad tillagning och måltid utomhus blir hursomhelst ofta en lite större upplevelse.

Den här kokboken vill ta vårt uteätande till nästa nivå och visa hur enkelt vi - oavsett hur och var vi bor - kan fixa vårt käk under bar himmel, eller under parasoll eller presenning för all del. Till vardag och fest, mitt på dagen och sent om aftonen, och året runt.

Jens Linder går igenom olika tillagningsmetoder och ger sina allra bästa tips, och har delat upp bokens recept i vad som bäst förbereds inne och vad som lämpligen färdigställs ute. Från den enklaste snabbmaten till den festligaste fiestan.

Det här är boken man behöver för att våga ta steget bortom sommarkvällarnas grillklassiker och picknickens pastasallad. Handen att hålla i för att inspireras att laga nytt och mer utomhus - oavsett plats, utrustning eller väder.

Läs mer

Äta ute

Jens Linder

Äta ute

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir: Processen

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Om boken

För Sofia Wood är pasta en kärlekshandling. Precis som i succéböckerna Chez Wood och Vinter hos Wood ryms här både hennes mest omsorgsfulla mathantverk och bästa snabblösningar.
Hon är övertygad om att det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle, stort som litet. Ibland är det handgjord pasta och långkok, ibland lyxigt och speciellt och ibland bara fyra ingredienser du redan har hemma, färdigt på 15 minuter. Hemma hos Sofia serveras det pasta på nyårsafton såväl som till en blek vardag som förtjänar bättre.

I Darling pasta bjuder hon på sina allra bästa tips samt recept för åtta specifika tillstånd, till exempel stunder av kärlek, trötthet eller längtan, som de flesta av oss befunnit oss i och med största sannolikhet kommer att återkomma till. Boken rymmer inte en oändlig mängd rätter utan bygger på en övertygelse om att det är just dessa 35 perfekta rätter vi alla behöver i vår repertoar för att göra livet både godare och roligare.

Läs mer

Darling pasta

Sofia Wood

Darling pasta

Om boken

I storsuccén Plåtmat: grönt i en långpanna lär du dig allt du behöver veta för att bli en mästare på att tillaga vegetariska allt-i-ett-rätter. Boken är uppdelad i två delar; en inspirationsdel och en receptdel. Den första delen berör den behändiga, numera klassiska, plåtmodellen. En modell som på ett pedagogiskt sätt lär dig komponera gröna rätter i säsong med hjälp av fyra enkla steg.

I den andra delen hittar du över 40 recept fördelade under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Du lär dig laga allt från sallader till pytträtter, biffar, pasta och desserter - på en och samma plåt. Mindre disk och mer tid till annat!

För att laga rätterna i boken behöver du inte ha någon som helst förkunskap om matlagning. Boken vänder sig både till dig som redan är en frälst vegoälskare och till dig som är intresserad av att få ny inspiration kring enkel och grön matlagning med ingredienser som du ofta redan har hemma.

Läs mer

Plåtmat

Julia Sörensen Tuvesson

Plåtmat

Om boken

Vår kokbok gavs ut första gången 1951 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest populära kokböcker. Det är inte konstigt, för det är grundkokboken som har allt! Här hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer.

Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.

Läs mer

Vår kokbok

Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn

Vår kokbok

Om boken

Det är det vi oftast äter som spelar störst roll för hälsan. Samtidigt är det svårt att inspireras i vardagen när middagen gärna ska vara enkel och snabblagad, och givetvis uppskattas av alla vid bordet. Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson tycker det ska vara lätt att göra bra val varje dag och visar i den här boken på smarta vägar till goda, nyttiga och enkla middagar som gör gott för både hälsan och miljön. Det handlar om att lägga till det som är bra, inte att förbjuda något. Så skapas goda vanor. Och kanske behöver en middag inte se ut som vi tror?
Här hittas bland annat kapitel som 2 i 1, Middag utan disk, Lunchlåda på köpet, Frukost till middag och Middag på en kvart. Oemotståndliga recept för alla som fastnat i trista och osunda hjulspår. Författarna är experter på att överlista grönsaksskeptiker och att få till smakupplevelser med enkla medel. Givetvis rymmer boken också gott om hälsofakta och tips.

Läs mer

Grönare middagar

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Grönare middagar

Om boken

I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat.

Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!

Läs mer

Vår Kokbok Student

Sara Begner

Vår Kokbok Student

Om boken

Sju sorters kakor behöver kanske ingen närmare presentation. Boken kom ut första gången 1945 och med noggrannhet, varsam hand och stor kompetens har boken redigerats flera gånger och lotsats in i vår tid. Den här utgåvan har uppdaterats med ett antal nya recept och bilder, och innehåller massor av tips för lyckade bak, en praktisk omvandlingstabell, baklexikon och ett register där du lätt hittar glutenfria recept, julkakor, snabba kakor samt bakverk utan nötter och mandel.

Sju sorters kakor behåller det bästa och uppdaterar med det nya samtidigt som vi känner igen våra klassiska kakor, vackra tårtor och långpannefavoriterna. Boken är ett unikt stycke bakverkshistoria som aldrig har tappat greppet om sina följare.

Läs mer

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor

Om boken

Följ med på en smakresa till det verkliga Indien - där maten, hälsan men även klimatet står i centrum. För om vi alla åt som indierna, det vill säga tio gånger mer grönsaker, bönor och linser, skulle det göra gott, inte bara för våra kroppar utan också för klimatet.

Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott - som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.

En annan del av det indiska livet är yogan, som är mer än träning. Det handlar om hur vi beter oss mot djur och natur, vikten av måttfullhet och att inte slösa. I boken utvecklar författaren sina tankar om yogans filosofi, och hur den faktiskt kan göra oss klimatsmartare.

Läs mer

Mitt indiska liv

Malin Mendel

Mitt indiska liv

Om boken

Mat med omtanke - för regniga tisdagar i november, för en avslappnad jul, ett vackert nyår och en social men plånboksvänlig start på det nya året. En bok för den som vill göra den mörka årstiden ljusare, varmare och oändligt mycket godare.

Sofia Woods vinterbok låter både högtider och vardag sprida ljus i mörkret och inleds när höstrusket tagit sitt definitiva grepp om oss, i en mysig allhelgonamiddag. Hon fortsätter via kyliga dagar när tiden är knapp, till advent, jul och nyår på vägen mot vårljuset. Här samsas recept med tips och tankar om dekorationer och dukningar. Lika mycket som författaren älskar att göra advent i hem och kök njuter hon av att städa bort julen och låta hemmet och matsedeln göras redo för våren.

Sofia Woods värld, som känns igen från hennes debut Chez Wood, är ombonad och välkomnande, sinnlig och genomtänkt. Recepten är förvånansvärt enkla men otroligt goda. Här blandas mestadels vegetariskt med en del fisk och skaldjur samt enkla veganska rätter.

Det här blir något mer än en julkokbok, även om den rymmer en mängd advents- och julrecept, det är en vinterbibel att återvända till år efter år.



Läs mer

Vinter hos Wood

Sofia Wood

Vinter hos Wood

Om boken

Vinnare av Gourmand Awards 2020!

Allt börjar med att man låter en generös bit smör smälta i en kastrull. Snart kommer det börja puttra för att kort därefter gå över till att skumma. Under konstant omrörning börjar smöret brynas och en nötig, koladoftande lukt sprider sig i hela rummet. Nu är det dags att ställa kastrullen åt sidan. Om du vill kan du smaksätta med färska örter, soja, citrus eller nötter men egentligen är den god att äta precis som den är.

Det kommer inte att dröja länge innan du börjar ersätta smöret i samtliga recept med den brynta varianten. I kakan, på pastan, som topping på grytan, i tacon, i såsen och i salladsdressingen. Allt blir godare med brynt smör.

Efter Plåtmat och Käka Grönt! är nu Julia Tuvesson tillbaka med en sprillans ny kokbok om det gröna kökets bästa smaksättare och här visar hon hur man använder den på bästa sätt! Ett 40-tal recept uppdelade i kapitlen brunch hela dagen , snabbt vardagskäk , enkel bjudmat , något sött och plock, snacks och aperitivo varvas med etnologiska texter om smörets historia och betydelsen av att våga göra misstag och hur det kan leda till fantastiska kulinariska uppfinningar.

Läs mer

Brynt smör

Julia Sörensen Tuvesson

Brynt smör

Om boken

Välkommen in i en värld av drömskt fotografi, reflekterande ritualer och enkla vegetariska och veganska recept för såväl vardag som helg.

Comfort food - från matnojor till ren njutning är en kärleksförklaring till den gröna, hemlagade maten. Det är en djupt personlig bok, skriven till dig som har tröttnat på att jämt och ständigt sträva efter bättre, mer hälsosamma vanor, att aldrig få vara nog. Du som vill hitta tillbaka till ett sätt att äta som präglas av nyfikenhet och omtanke, snarare än måsten och restriktioner.

Comfort food är den sortens trösterika mat vi tar till när vi vill vara lite extra snälla mot oss själva. När vi kommer hem helt slut efter jobbet, när förkylningen lurar runt hörnet, när vi firar en framgång eller sörjer en motgång. När vi helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke. Vad sägs om till exempel halloumiburgare med salsa verde, dekadent vegansk chokladmousse, bananplättar med jordnötsgrädde och våffelmackor med portabello och västerbottensost?

Läs mer

Comfort Food

Agnes Gällhagen

Comfort Food

Om boken

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år - och häller dessutom
ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls. Mycket av
maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid.
Livsmedelsproduktionen belastar miljön och eftersom mer mat producerats än vad som äts
upp är svinnet ett meningslöst slöseri med resurser. Med minskat matsvinn skulle
energianvändning och utsläpp minska så att jorden har en chans att vara en plats även för
framtida generationer.

Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar gör att hushållen idag ofta lider
brist på tid och självförtroende att engagera sig i planering och matlagning. Här kommer därför boken som hjälper dig ta vara på spill, spad och kanter. På ett enkelt och inbjudande sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid - en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren att fler ska få bättre koll på förvaring och
hållbarhet, lust till förändring och att mer mat ska njutas av.

Läs mer

Zero waste i köket

Karin Bohlin

Zero waste i köket

Om boken

Lyxiga rätter med få ingredienser som blir klara på max 30 minuter, när passar inte det?
I den här boken bjuder Allt om Mat på sina allra bästa recept för fredagskvällar, söndagsluncher och vardagar med guldkant. De är enkla och smidiga att få till, men har det där lilla extra som förgyller tillvaron. Varje recept innehåller någon ingrediens som signalerar firande och fest. Här hittar vi exempelvis löjrom på pizza, filé i banh mi och tryffel i pasta, och matinspiration från när och fjärran.

Boken är indelad i fyra kapitel, kött och fågel, fisk och skaldjur, vegetariskt samt desserter, och varje rätt har ett tillhörande dryckestips. En del av rätterna är mellanrätter, som även mättar den hungrige med bröd och sallad till. Alla recept är beräknade för två personer, men de går lätt att utöka till flera.

Det finns ofta anledning att fira, och alltid skäl att äta gott. Snabblyx ger inspiration, genvägar och ett femtiotal oemotståndliga recept som förhöjer både gråa och glammiga dagar.

Läs mer

Snabblyx

Snabblyx

Om boken

En komplett bakbok fylld av inspirerande recept på allt från matbröd, vetebröd,
mjuka kakor och wienerbröd till småkakor, bakelser, pajer och tårtor. Här finns
många klassiker men också nya favoriter, till exempel bönmatbröd, kladdkaka med
vit choklad och en underbar chokladmoussetårta.
I Rutiga bakboken finns pedagogiska bildserier som gör det lätt att till exempel göra jäsdegar, kakdegar och smeter samt att grädda och dekorera. I inledningstexterna hittar du fakta om olika produkter och ingredienser, samt råd och tips för dig som inte tål gluten, mjölk, ägg eller socker. Oavsett om du vill göra snabbakade muffins eller en stor laddning matbröd för frysen, oavsett om det är dags för julkakor eller fräscha sommarpajer så finns recepten i Rutiga bakboken.

Dra på dig förklädet och låt dig svepas med av härliga dofter och meditativt lugn - baka för ett mer harmoniskt liv!

Läs mer

Rutiga bakboken 2020

Kristin Lidström

Rutiga bakboken 2020

Om boken

Succéböckerna Fermentera och Fermentera 2.0 banade väg för fermenteringsvågen i Sverige. I Stora boken om fermentering samlar vi de bästa recepten ur Jenny Neikells två tidigare böcker, och får även en ny uppdaterad faktadel och helt nya recept.

Fermentering är matlagning med hjälp av goda mikroorganismer. Jäst, mögel och bakterier förändrar doft och textur i maten och bildar spännande smaker, som syra och umami. Dessutom kan fermenterad mat ha positiva effekter på vår hälsa.

I den här boken får du bekanta dig med allt från kimchi, koji och kombucha till tempeh, kefir och surdeg. I bokens gedigna faktadel beskrivs fermenteringstekniker och mikrobiologiska processer på ett fängslande och lättfattligt vis.

Med de detaljerade recepten som inte bara förklarar hur, utan varför, är det enkelt att lyckas med fermentering hemma och det behövs ingen dyr specialutrustning. Med några burkar, sildukar och en spis kommer man långt. Välkommen in i en fascinerande värld av goda smaker!

Läs mer

Stora boken om fermentering

Jenny Neikell

Stora boken om fermentering

Om boken

Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga helvegetarisk middag till hela familjen. Tydliga steg för steg-bilder, smarta tricks och tips, 60 recept anpassade för att barnen själva ska klara av och vilja laga middagen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Visst kan det bli lite stökigt när barnen går loss, men det är det värt. Det här är recept som även små kockar man lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?

Läs mer

Barnens kockskola VEGO

Sara Begner

Barnens kockskola VEGO

Om boken

Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik grön middag på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli enklare - med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen. Och allt är vegetariskt!

Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!

Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den.

Läs mer

Veckans Vego

Sara Begner

Veckans Vego

Om boken

Vad är egentligen hälsosam mat?

I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika trender. I Vår kokbok Hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om - mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater. Nyare maträtter och råvaror som chiapudding, råsaft och juicer, kokosolja, frön och nötter varvas med nyttiga varianter på klassiska recept. Vad sägs om pannkakor med bovete- eller mandelmjöl, köttfärssås med rivna rotsaker, pannbiff med bönor eller ugnsbakad lax med tzatziki på gurka och rättika?

Här finns den snabba vardagsmaten, den älskade husmanskosten och härliga festmenyer. Till och med recept på desserter - alla i hälsosam tappning. Mer än 200 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd för hur vi ska äta mer hälsosamt.

Läs mer

Vår kokbok hälsa

Sara Begner

Vår kokbok hälsa

Om boken

Det finns många tillfällen att fira under året, och inget signalerar kalas så mycket som en tårta!

I den här boken visar Cecilia Hagerling Larsson steg för steg och lager för lager hur man enkelt kan göra den mest imponerande tårta, och levererar ett stort antal kombinationsmöjligheter. I sex kapitel går hon igenom de omistliga lagren: Bottnar, mousser, pannacottor, krämer, frostings och krisp, och presenterar många olika varianter för varje lager.

En tårta kan göras hur enkel eller svår som helst. Med den här boken kan du bestämma vilken nivå du vill lägga tårtan på och hur snabbt du vill ha den klar. Du kan skapa allt från en hög bröllopstårta med olika fyllningar, smaker och konsistenser, till en brownie med en snabb kräm.

Du får också tips på de bästa verktygen och genvägarna, olika spritstekniker och hur du kan skapa dekorationer av sockerpasta. Dessutom finns här tolv färdigkombinerade tårtrecept som kan kröna vilken fest som helst.

Läs mer

Tårtor

Cecilia Hagerling Larsson

Tårtor

Om boken

Möt Petter Alexis Askergren med sin äldsta vän Kristian, långt ifrån hiphopscenen, i en bok om att ha en plats på jorden. Det handlar om vänskap, uppväxt och Kosteröarna, Sveriges västligaste ögrupp och enda marina nationalpark, men även konst, mat, vin och om att ha en utpost i livet. Här hittar du även anekdoter från Petters barndom på Kosteröarna, recept, vintips och fantastiska bilder.

Följ med till Koster, Petters plats på jorden.

Läs mer

Min plats på jorden

Petter Alexis Askergren

Min plats på jorden

Om boken

Här kommer boken som lyfter dina gröna köksäventyr till helt nya höjder. Rain Lundström bjuder in till en resa i de asiatiska köken och gör ett djupdyk i gastronomiska vidunder och smaksensationella hemligheter.

I Det gröna Asien täcker hon det bästa från Japan, Kina, Indien, Vietnam, Korea, Thailand, Sri Lanka, Malaysia och Indonesien. Här hittar du allt från umamispäckad japansk ramen och konsten att vika dumplings till hemgjord vegansk kimchi och vardagsvänlig palak paneer.

Recepten i boken spänner över allt från snabblagade rätter med råvaror som du hittar i närmaste matbutik och rör sig vidare till nya bekantskaper. Du kommer att upptäcka råvaror, smaksättare, tekniker och fördjupningar som höjer din gröna matlagning till en helt ny nivå.

Här lär du dig att navigera i en asiatisk livsmedelsbutik, för att komma därifrån med sådant som du faktiskt kommer att använda och bli bästis med i köket.

Det gröna Asien är kokboken som är lika livsviktig för vardagsmatlagaren som för matnörden. Säg hejdå till smaklös vegomat och gör dig redo att hänföras av det gröna asiatiska köket!

Läs mer

Det gröna Asien

Rain Lundström

Det gröna Asien

Om boken

En pratsam hemmafru, en försvunnen vigselring, en österrikisk sexolog, ett borttrollat fläskberg, futurister på krigsstigen, rotfrukter i motljus, frigörande övningar, dansmaskiner och kölhalning, matlagning i högklackat och sextiofem enkla recept som får din vardag att smaka som en lördag.

Lotta Lundgren gör din matlagning roligare, din vardagsmat godare och underhåller dig med småprat, skrönor och ren skär lögn tills varenda tallrik är tom.

Om jag var din hemmafru är formgiven av Karin Ahlgren och Lotta Mårlind. För bilderna står Pelle Bergström.

Boken vann guld i Svenska Designprisets tävling 2011 i kategorin "Redaktionell Print - Bok". Boken valdes också ut till det prestigefyllda priset Svensk bokkonst som belönar böcker med hög teknisk, estetisk och hantverksmässig kvalitet.

Dessutom utsågs den till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorierna "Vardagsmåltider", "Bästa form" och "Folkets röst på nätet" samt nominerades till "Bäst alla kategorier".

Läs mer

Om jag var din hemmafru

Lotta Lundgren

Om jag var din hemmafru

Om boken

Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli enklare - med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen.

Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!

Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den. Sluta stressa över vad ni ska äta till middag - allt hittar du här!

Läs mer

Veckans favoriter

Sara Begner, Sara Gelfgren

Veckans favoriter

Om boken

Veckan före löning gapar plånboken tom för många. Då är Karolina Sparrings nya bok en räddning!

Hon presenterar 75 enkla och kreativa recept som lätt kan varieras efter vad du har hemma, eller kombineras med varandra i en veckomeny där resterna från en middag återanvänds i en annan måltid. Alla ingredienser hittar du där du brukar handla, den här boken innehåller inga konstigheter.

Veckan före löning bjuder på massor av uppslag om hur du gör en schysst middag på det som finns i skafferiet, recept på kryddblandningar, såser och röror som piggar upp allt som kommer i deras väg och - inte minst - du lär dig älska rester och matlådor. Att matlådor är en bubblare i plånboken vet nog alla: du sparar nästan 17 000 kr per år om du väljer att äta matlåda istället för att äta lunch ute.

Veckan före löning hjälper dig spara både pengar och miljö - en må-bra-känsla som håller i sig länge!

Läs mer

Veckan före löning

Karolina Sparring

Veckan före löning

Om boken

Caroline Wilbois och Johanna Anderssons motto är att lägga till istället för att ta bort, och framför allt att skippa dieter av olika slag. Det är inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka, på samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan, och samtidigt skapa utrymme för en nybakad bulle då och då.

Här finns frukostar, fräscha enkla luncher och middagar, smarta mellanmål och lite lagom sött - allt du behöver för att få ihop matpusslet på ett lätt och hälsosamt sätt. Vill du få fram middagen extra snabbt? Kolla in 2 i 1, där grunden till en rätt ena dagen blir en ny middag senare i veckan! Givetvis hittar du även lättillgängliga fakta om hälsa och mat som friskfaktor så att du kan navigera rätt och göra matsmarta (och klimatsmarta!) val som passar just dig.

Så lagar vi mat, riktig mat. Inga dieter, det är ute.

Läs mer

Dietistens val

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Dietistens val

Om boken

Värmande vego är precis den bok Karoline Jönsson hade velat ha när hon blev vegetarian. Faktum är att hon då var både hungrig och vilse i spenaten. Därför har Karoline samlat de recept som hamnat på repeat i hennes kök: rätter som fungerar som en bas och som du kan smaksätta på olika vis, mat som gör dig varm och nöjd och förenklar vardagslivet. Mat som alltid funkar och som alltid blir god.

Boken delas in i:
Från grunden om hur man gör tofu, matlagningshavregrädde och tempeh. I kastrullen hittar du soppor, grytor som daal och chili. I pannan bjuder på koreanska pannkakor, fritters och rårakor. I ugnen handlar det om gratänger och bakad potatis med härliga fyllningar. Det finns också recept på rejäla bakverk - för alla behöver ett recept på en perfekt vegansk kladdkaka!

Läs mer

Värmande vego

Karoline Jönsson

Värmande vego

Om boken

"Less is more" är Henning Kvicks motto, ät mindre kött men av högre kvalitet. Henning älskar kött men hans fru är vegetarian, att äta middag ihop är en utmaning.

- Tillaga en riktigt bra köttbit och gör några goda grönsaksrätter, tillbehör och såser. Då finns det något för alla på middagsbordet, och det var därför jag gjorde den här boken.

I Meat Cravings finns recept på grönsaksrätter, såser, smör och vegetariska tillbehör, men också allt om hur man tilllagar olika köttbitar. Reverse searoch sous vide-metoderna är superenkla om du vill servera en mör köttbit, perfekt rosa inuti med en knaprig stekyta. Här får du också tips på hur du grillar och steker som ett proffs. I USA styckar man annorlunda och nya köttdetaljer har dykt upp i butikerna: Flat iron, shoulder clod, petite tender och skirt steak är några ...

Vad skiljer en t-bone från en porterhouse, och hur tillagar man en picanha, tomahawk eller en tri-tip? Det får du veta i Meat Cravings. Vad har köttets marmorering för betydelse och vad händer när när enzymerna bryter ner muskelfibrerna under mörningen? Här kan du också läsa om det mytomspunna wagyuköttet från Japan, och om den nyzeeländska beteshjortens milda kött. Författaren, som är också är en passionerad matfotograf, har tagit bilderna.

Läs mer

Meat Cravings

Henning Kvick

Meat Cravings

Om boken

Efter succén med Plåtmat är nu Julia Tuvesson tillbaka med uppföljaren Käka Grönt!: Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott. Den här gången presenteras ännu fler smarta och enkla vegokoncept med utgångspunkt i grönsaker och rotfrukter allt för att göra din gröna matlagning lite smidigare, roligare och mer kreativ.

Säg hejdå till tallriksmodellen och hej till en uppsättning gröna modeller! I Käka Grönt! vänder Tuvessonskan på allt vi tidigare har lärt oss om tallriksmodellen för att istället hitta andra sätt att komponera sina måltider på som är bättre anpassade för den gröna matlagningen. I denna bok får du verktygen för att gå mot en grönare livsstil med recept på såväl matprepp som snabba vardagsmåltider, festmat och tapas.

Förutom 50 goda, gröna recept lär du dig även på ett pedagogiskt sätt hur du går tillväga för att minska din köttkonsumtion och hittar nya vegetariska måltidsmodeller för att förenkla din matplanering allt från inköp till hur du bygger det ultimata basskafferiet och vad som bör ingå i ditt vegetariska startkit. Du blir introducerad till vegokoncept, modeller och inspirationsguider såsom mellanrättskonceptet, ersättningsmodellen, skåpmat och brödmat så att du på ett överskådligt sätt kan se vilka möjligheter du har att variera dina måltider med råvaror som du oftast redan har hemma.

Boken passar både som en köttätares första nybörjarguide till det gröna köket samt som en handbok för den redan frälsta vegoälskaren.

Läs mer

Käka grönt!

Julia Sörensen Tuvesson

Käka grönt!

Om boken

I Vår kokbok Vegan hittar du hundratals recept med noga utvalda råvaror och influenser från hela världen. Du lär dig allt om tillagningsmetoder, hur du förbereder, förvarar och hittar de bästa veganska råvarorna. Du får härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra med rotfrukter, groddar, alger, nötter, baljväxter och bär.

Vår kokbok Vegan är din uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddagen, festmiddagen, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen. Här hittar du de självklara klassikerna i vegansk form men också helt nya rätter med tydliga smaker. Rejäl mat som man blir mätt av - och som dessutom är klimatsmart.

Läs mer

Vår Kokbok Vegan

Sara Begner

Vår Kokbok Vegan

Om boken

Oavsett vilka mat- och hälsotrender som råder kan man vara bombsäker på att det alltid är en bra idé att äta en vegetarisk soppa. Soppa är världens bästa mat och Hanna Dunérs princip "En soppa om dagen" är inte bara är en hyllning till det enkla, utsökta och lättillgängliga, utan också till kraften i en mer växtbaserad matrutin. Vi vet idag att vi bör äta mindre rött kött och mera grönt för att hålla oss friska, att det finns ett samband mellan vissa sjukdomar och vad vi äter, att vi ska vårda vår tarmflora med fibrer och antiinflammatorisk mat för att må bra. Juicer och smoothies har delvis krattat manegen, men nu får de ge plats åt de mer mättande, värmande och näringsrika sopporna.

Soup Yourself är en kokbok med vegetariska sopprecept, alla mycket goda! Välj bland mixade, soppor med mycket tugg, klara eller råa svalkande, soppor med mer protein - med olika smaker och konsistenser som du lagar efter lust och humör. I inspirations- och faktadelen berättar Dunér om hälsoeffekterna av att äta grön soppa, vilka egenskaper olika råvaror har och hur man kombinerar grönsaker, örter, smaksättare och kryddor för att näringsmaxa. Soppa är fantastisk mat på så många sätt: god, välgörande, enkel att variera, snäll mot matsmältning och tarmsystem - och en boost för immunförsvaret.

Läs mer

Soup yourself

Hanna Dunér

Soup yourself

Om boken

Hur gör kockar trerättersmenyer hemma? Finns det något vi vanliga matlagare kan lära oss av kockar? Och varför är olika konsistenser på maten viktigt? I boken Preppa som en kock får du hjälp av den professionelle kocken Magnus Albrektsson som har stor erfarenhet av hur privatpersoner lagar och njuter av mat. Kärnan i boken är konkreta tips, råd, genvägar och hemligheter, du får även några av de bästa recepten, fyllda av smak, bland annat fem härliga menyer och buffémat. Gör egen buljong och smaksatt salt, använd lite mer ovanliga styckningsdetaljer, testa olika tillagningstekniker och börja söndagspreppa! Med gott humör och stort kunnande inspirerar Magnus till roligare och mer effektiv matlagning som resulterar i ännu godare mat hemma.

Läs mer

Preppa som en kock

Magnus Albrektsson

Preppa som en kock

...