Vårens böcker!

Foto: Bengt Wanselius/Pierre Björk/Magnus Liam Karlsson

Datum

19 Januari 2018

Foto

Bengt Wanselius/Pierre Björk/Magnus Liam Karlsson

Alla år är speciella men vissa är mer speciella än andra. Året 2018 betyder för oss på Norstedts att vi firar flera av våra viktigaste författare, så som poeten Elsa Grave som skulle ha fyllt hundra år i januari. Störst intresse kommer emellertid att vigas åt en annan hundraåring, Ingmar Bergman, vars verk sätts upp på flera av världens största teaterscener och vars tidlösa filmer visas under hela året.

Vår ambition är att 2018 äntligen få belysa författaren Ingmar Bergman, en av våra riktigt stora, enligt många i nivå med Strindberg och Ibsen, trots att han själv värjde sig från att ens kalla sig författare. Vi kommer att publicera 40 (!) böcker av honom under 2018, de flesta faktiskt aldrig tidigare publicerade, och en nyskriven biografi av Jan Holmberg som betonar just författarskapet.

Steget från Bergman till den frispråkiga hiphopstjärnan Silvana Imam kan tyckas långt, men som hon själv uttrycker det: ”Silvana är svenskt kulturarv”. Vi hade inte kunnat säga det bättre själva.

Kulturarv ska sedan blandas med romaner, poesi och essäistik. Det ska finnas deckare och reportage, träningstips och memoarer, det ska finnas böcker om självhjälp och matinspiration.

Med andra ord: alla de ingredienser som krävs för ett riktigt bra bokår!

Här är Norstedts utgivning våren 2018, skönlitteratur, sakprosa och fakta. Alla utgivningsdatum hittas på bokens sida.

 

SKÖNLITTERATUR OCH SAKPROSA

 

Januari:

E L James – Mörkare
Genom Christian Greys egna ord och tankar låter E L James oss återuppleva den kärlekshistoria som har fängslat miljontals läsare världen över.

Jan Holmberg – Författaren Ingmar Bergman
Författaren Ingmar Bergman är den första boken som koncentrerar sig på författarskapet som verkat i skuggan av den världsberömde och geniförklarade regissörsverksamheten.

Daniel Dencik – Grand Danois
Daniel Dencik presenterar här nio obarmhärtigt täta noveller om livet och döden, om att vara konstnär, om val och konsekvenser.

Jan Bergman – Fotohandlaren i Bizonien
Jan Bergmans succé Sekreterarklubben följs nu av en ny bok om kalla kriget. Fotohandlaren i Bizonien var en östtysk spion i Västtyskland som avslöjades 1967. Men var han verkligen spion eller ett offer utnyttjad av den östtyska underrättelsetjänsten. Eller av den västtyska?

Sara Larsson – Aldrig mer
Tre människor och tre öden vävs samman i denna högaktuella roman om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa.

Nino Mick – Tjugofemtusen kilometer nervtrådar
Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när det som flyter måste stelna. Den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos.

Winnie M Li – Ett mörkt kapitel
I en suggestiv roman, som har den psykologiska spänningsromanens form men med självbiografisk botten, växlar Winnie M Lis berättelse mellan två perspektiv på ett ögonblick som förändrar två människors liv för all framtid.

Alex Capus – Livet är bra
Alex Capus skriver vackert och ärligt om manlig vänskap och vardaglig, livslång kärlek. En hyllning till livet.

Elsa Grave – Prosa, Pjäser, Dikter
Poeten Elsa Graves inflytande sträcker sig in i våra dagar. Lagom till hennes 100-årsdag ger Norstedts i samarbete med Elsa Grave-sällskapet ut tre samlingsvolymer: Dikter, Pjäser och Prosa.

Februari:

Ingmar Bergman – Laterna Magica, Arbetsboken 1955-1974, Artiklar, essäer, föredrag
Ingmar Bergman (1918-2007) är otvivelaktigt mest känd som filmregissör, men författaren Bergman blir alltmer uppmärksammad internationellt. För att fira Bergmanåret 2018 ger vi ut inte mindre än 40 böcker av Bergman.

Ingela Strandberg – Att snara en fågel
Ingela Strandbergs dikter talar om att det finns en annan värld, en inre, osynlig värld. Kanske är det där den enda friheten finns? Kanske är varje människa som det står i en av dikterna i ett oåtkomligt varande bevarad.

Christian Unge – Har jag en dålig dag kanske någon dör
I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården.

Dorit Rabinyan – Alla floder flyter mot havet
När israeliska Liat av en tillfällighet stöter ihop med palestinske Hilmi en stormig eftermiddag på ett kafé i Greenwich Village i New York, faller hon handlöst för honom. Hilmi är en konstnärsbegåvning som vistas i New York på ett stipendium, men gärna vill stanna kvar, medan Liat är en forskare, inställd på att snart återvända till Israel.

Mars:

Ida Linde – Mördarens mamma
Ida Lindes nya roman Mördarens mamma är en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd och en beskrivning av den oväntade kärleken med dess oerhörda konsekvenser.

Erik de la Reguera – Tårar för Mexiko
Tårar för Mexiko skildrar ett land där våldet härs­kar, men lyfter också fram djärva människor som kämpar trots omständigheterna och vars initiativ utgör ett hopp för landets framtid.

Minna Lindgren – Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer
På äldreboendet Aftonlunden i Helsingfors bor Siiri och Irma, två nyfikna damer i nittioårsålden. De fördriver tiden så gott det går med kortspel och kaffe och några glas rött vin eller en whiskypinne till kvällen. Nu har kocken på Aftonlunden, Tero, hastigt avlidit. Visserligen är döden alltid närvarande på äldreboendet, men en ung man i sina bästa år, 35 år gammal och helt frisk? Det är något som är lurt.

Gin Phillips – De gömda
De gömda är en gripande och intensiv bladvändare som skildrar hur det mest fasansfulla plötsligt kan vara ett andetag bort. En stark spänningsroman som går under huden på läsaren.

Anna Jansson – Kvinnan på bänken
På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.

Silvana Imam – Silvana
Silvana är ett rikt självporträtt av en av våra största artister och hennes musikaliska universum. I denna unika fotobok möter vi Silvana Imam på ikoniska, tidigare opublicerade och privata bilder tillsammans med de flesta av hennes låttexter, för första gången samlade.

Balsam Karam – Händelsehorisonten
Händelsehorisonten är en djupt existensiell och gripande - men också högst politisk - roman om centrum, förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Med en helt egen röst skriver Balsam Karam om en hopplöshet som aldrig blir uppgiven, om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas.

Elena Ferrante – Plågsam kärlek
Delias mamma Amalia drunknar på hennes födelsedag För att ordna med begravnignen tvingas Delia resa tillbaka till sin barndoms kvarter i Neapel. Vad var det som hände Amalia egentligen? Vem var tillsammans med henne samma natt som hon dog? Elena Ferrantes nya romansvit fortsätter.

Garth Greenwell – Det som tillhör dig
En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Johannes Anyuru – Strömavbrottets barn
”Jag försöker få överblick över det jag under åren har formulerat om skärningsytorna mellan estetiska praktiker och politik, och om de existentiella förkastningssprickor som öppnas där”, Johannes Anyuru samlar texter om konst, våld och fred från 2010 till 2018.

Stefan Hertmans – Främlingen
Främlingen är stark kärlekshistoria mellan en kristen flicka och en judisk pojke i en tid av religiösa oroligheter. Intoleransen är på väg att skapa kaos i hela Europa med omnejd samtidigt som människor i sin vardag, både i kristna och muslimska länder, lever sida vid sida i samförstånd. Historien upprepar sig.

Linn Maria Wågberg – Himlen måste sakna en ängel
Det är sommaren 2015. Hon befinner sig på en idrottsplats när telefonsamtalet kommer: ”Sitter du ner?” Hon får veta att hennes son Leo har varit med om en fruktansvärd kanotolycka på ett konfirmationsläger i Åre. Himlen måste sakna en ängel är en hjärtslitande berättelse om en familj, om en fruktansvärd olycka och om de inblandades ”liv efter döden”.

Robert Laul – Alkisbarn
Det handlar om ögonblicket då sportjournalisten Robert Laul blev alkoholist, och hur han övertygade sig att dricka vidare trots att konsekvenserna blev värre och värre. Ända tills han slog i botten, och stod vid vändpunkten. Skulle han sluta leva eller börja leva?

Agnes Lidbeck – Förlåten
Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.

Annika Estassy - Gröna fingrar sökes
Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft.

April:

Mirja Unge – Jag går och lever
Hur ska man gå genom dagarna? Hur kommer man någonsin härifrån? Går det att tro att några av alla händer kan vara kärleksfulla? Jag går och lever är en fruktansvärd käftsmäll, skoningslös, det är så hårt i den här världen, och fult och våldsamt och hopplöst. Men Unges säregna röst och stil mejslar fram en väg genom dagarna som går, och visar på en livsnerv genom hela skiten. Och en öm blick växer fram utefter sidorna och bokens dikesrenar.

Anna Bågstam – Ögonvittnet
Ögonvittnet är starten på en ny deckarserie som utspelar sig vid Öresund. Det är tempofylld spänning med en ofullkomlig och rolig hjältinna i huvudrollen.

Lars Petter Sveen – Guds barn
Guds barn börjar i Betlehem vid tiden för Jesu födelse och slutar vid tiden för hans död. Detta är en roman om en värld vi alla känner till, ändå är det historier vi aldrig tidigare har läst.

Joel Mauricio Isabel Ortiz – Sången om en son
”Du vet varför jag är här pappa.” I det trista villaområdets furukök konfronterar en son sin far. Det är dags att slita upp alla de gamla såren - slagen, rasismen, rötterna som aldrig vidnämnts och som aldrig uttalats. Våldet i att göras till en son, att adopteras, att stöpas till man. Det är dags att sluta fly och att hitta hem i en fientlig värld. Sången om en son är en blixtrande debutroman om identitet, svek, självkänsla - och om den kärlek som inte väjer för något.

Inger Frimansson – De sista rummen
Inger Frimansson fångar mästerligt känslan av vilsenhet och instängdhet i det till synes vardagliga och triviala och rädslan för att det man allra helst vill dölja ska tränga upp till ytan.

Maj:

Michael Connelly – Nattskiftet
Nattskiftet är den första boken i en serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

 

 

FAKTA

Januari:

Daniella Gordon och Sofie Zettergren – Kärlek på allvar
Tillsammans med sin tidigare klient, journalisten Sofie Zettergren, har Daniella Gordon skrivit en livsbejakande och peppande bok för singlar som vill göra sig redo för kärleken. Men också för alla de par som strävar efter att fördjupa och förbättra den relation de redan har. 

Natasja Ravenklint – Din vän valpen
Tänker du att din blivande hund ska bli en kär familjemedlem? Har du ambitionen att förstå dig på din hund och varför den gör som den gör? Vill du träna din valp på bästa sätt? Då är detta boken för dig.

Lovisa Sandström och Jessica Almenäs – Stora träningsboken för gravida
Vill du också lära dig mer om din kropp och känna dig stark under hela din graviditet? När du tränar dig igenom graviditeten lägger du en god grund för förlossningen och den första tiden som mamma, samt ökar ditt psykiska välbefinnande.

Göran Everdahl – Boken om lagom
Här går Göran Everdahl på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning.

Anne Lene Johnsen och Elin Natås – Hur ditt barn fattar matte
Många kan nog känna igen sig i den förtvivlan man som förälder känner när man försöker hjälpa ett barn som sliter med matteläxorna. Nu kommer den norska succéboken på svenska, boken som visar att lösningen på matteproblemet är enklare än du tror!

Mars:

André Strömqvist och Andreas Graveleij – Odlarliv
Många drömmer om ett liv på landet. Trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij längtade dessutom efter att få odla mer och större. I Kniva, utanför Falun, hittade de sitt paradis: 1600 kvadratmeter tomt och en intakt gammal lanthandel från 1930-talet.

Hannu Sarenström – Hannus jordiga
Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen!

Anna Rökaeus och Olof Söderén – Spenat i stan
I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.

Niklas Kämpargård – Krishandboken
Om Sverige drabbas av ett långvarigt strömavbrott blir följderna snabbt besvärliga. På bara några timmar blir det kallt inomhus, vattnet slutar att rinna ur kranen och maten tar snabbt slut i både kylskåp och skafferi. Många skulle inte klara de 72 timmar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss. Med Krishandboken kommer du närmare målet.

Per Hemgren och Henrik Wannfors – Husets ABC
Att äga ett hus innebär många beslut kring stort och smått. Oavsett om du renoverar själv eller ska anlita hjälp är Husets ABC en god grund att stå på och en verklig bibel på området. Tonvikten har lagts på sådant som den normalt händige kan tänkas klara på egen hand. Det praktiska arbetet beskrivs med tydliga illustrationer och steg för steg-anvisningar.

Jessica Frej och Maria Blohm – Helt glutenfritt
Aldrig förr har det varit så enkelt att baka eller så gott att äta glutenfritt bröd. Fritt från gluten men rikt på smak!

Hannah Sjöström – Hello Glow
Kalla det lyster, skimmer eller glow - det är många som längtar efter en sammetslen, jämn hud som strålar. Du kan inte trolla bort alla ålderstecken. Men med naturlig hjälp kan du själv fixa glowet och boosta din hy!

Emelie Holm – Vegomejerier
Emelie Holm har tidigare lärt ut konsten att skapa läckra desserter utan vitt socker. Nu tar hon sig an mejeriprodukter och visar hur de kan tillverkas enbart på nötter, kärnor och gryn. Att till exempel göra sin egen nötmjölk klarar vem som helst med några enkla steg. Du behöver heller ingen svår utrustning utan det mesta har du hemma. Miljösmart, hälsosamt och fantastiskt enkelt.

April:

Peter Wohlleben – Skogen
För skogsvaktaren och författaren Peter Wohlleben är skogen både ett levebröd och en livsstil. I byn Hümmel i västra Tyskland har han byggt upp ett skogsbruk där skyddade reservat blandas med skonsamt utnyttjade partier. Samtidigt har han med sina böcker och guidade turer lyckats väcka entusiasm för skogen hos en allt bredare publik.

Clara Lidström och Erica Dahlgren – Hjälp jag är utmattad
Det här är en berättelse om den nya folksjukdomen utmattningssyndrom. Erica Dahlgren och Clara Lidström har själva kraschat in i den berömda väggen - och är nu på väg tillbaka. Tillsammans har de skrivit en personlig och trösterik bok att hålla i handen för alla de som redan är, eller riskerar att bli, utmattade.