Vilken boktyp är du? Stjärnorna berättar!

Datum

28 Maj 2020

Astrologi är en av det nya decenniets stora trender. I Astro Poets - Din guide till Zodiaken av Dorothea Lasky och Alex Dimitrov får du en modern, populärkulturell och lättillgänglig astrologiguide fylld av insikter, råd och humor för Zodiakens alla tecken. Den här boken är riktad till en ny generation astrologifantaster.

Nedan bjuder vi på smakprov ur boken (i översättning av Mikaela Haglund) – och boktips till varje stjärntecken. Oavsett om du är ett fåfängt lejon, en motsägelsefull tvilling eller en hämndlysten skorpion kommer du att hitta författarskap som passar just dig.

Läs mer i Astro Poets! Boken målar upp en humoristisk (stundtals smärtsamt igenkännande) bild av vad som kännetecknar varje stjärntecken, vilka som passar ihop, och kanske viktigast av allt: vilka som absolut inte passar ihop. Med en härlig blandning av populärkulturella referenser, låtlistor och dikter har du här den perfekta presenten till dig själv eller till din astrologiälskande vän!


 

VÄDUR 21 mars - 19 april

Kända vädurar: Lady Gaga, Elton John, Eddie Murphy, Bette Davis

Bra att veta om väduren: Precis som barnet har väduren en enorm energi och potential inom sig. Vädurar kan också vara både naivt oskyldiga och förlåtande. De längtar efter din uppmärksamhet och försöker med alla tillgängliga medel att få den. Liksom barnet närmar sig väduren andra med en förväntan om att bli älskad. Sanningen att säga är det oftast mycket svårt att låta bli. De ser liksom ständigt på världen med nya ögon, även om de är gamla, och har oftast en inre övertygelse om att godheten alltid segrar över det onda. För alla som söker en strimma av hopp i den här sinnesrubbade världen, är en sådan inställning berusande. Häri ligger den berömda vädurscharmen.

Boktips till väduren: Vända hem av Yaa Gyasi, Hemligheten i Cornwall av Liz Fenwick, Varm mjölk av Deborah Levy, Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe


 

OXEN 20 april - 21 maj

Kända oxar: Cher, James Brown, George Clooney, Barbara Streisand, Janet Jackson

Bra att veta om oxen: Om du någonsin haft med tjurar att göra, så vet du att de i stor utsträckning gör lite som de vill. De gillar att ta det lugnt, äta och bara slappa i största allmänhet. Det vill säga tills du irriterar dem eller försöker ta något ifrån dem, till exempel deras mat, kärlekspartner, sovplats eller något annat som tillhör dem. Då har du just trampat i historiens största getingbo. Och ja, oxen lär gå till attack. Då skulle jag genast flytta på mig, om jag var du.

Boktips till oxen: Laterna Magica av Ingmar Bergman, Bin och människor av Lotte Möller, Pendeln av Julie Lindahl, Rolf av Malin Lindroth


 

TVILLINGARNA 22 maj - 20 juni

Kända tvillingar: Bob Dylan, Kanye West, Prince, W.B. Yeats, Stevie Nicks

Bra att veta om tvillingarna: Precis som alla andra tecken är tvillingarna delvis missförstådda. Somliga tänker på tvillingar som formbara, ombytliga, nyckfulla, rastlösa, vårdslösa, besvärliga, tröga, lömska och hispiga väsen. Naturligtvis är alltsammans sant, och de som tänker så har rätt. Men det är inte hela sanningen … För om det är en sak vi kan vara säkra på, är det att alla tvillingar kommer att motsäga sig själva. Och vara motsägelsefulla. Och hålla med och inte hålla med sig själva konstant. Och vägra komma överens med dig. Av det enkla skälet att det, för det mesta, är kul. Kom ihåg: livet är en lek.

Boktips till tvillingarna: Dubbelporträtt av Agneta Pleijel, Skuggspelet av Anna Bågstam, Minnen av Torgny Lindgren


 

KRÄFTAN 21 juni - 22 juli

Kända kräftor: Frida Kahlo, George W. Bush, Meryl Streep, Robin Williams, Nelson Mandela 

Bra att veta om kräftan: Alla kräftor är omkring åtta år gamla och har fortfarande ett stort behov av att känna tillhörighet, varför de gärna anpassar sig både i familjesammanhang och socialt. Samtidigt kan de få våldsamma känsloutbrott, oftast vid såväl oväntade som opassande tillfällen. De berättar gärna för både småbarn och vuxna hur saker och ting fungerar, helt apropå, och kan då ge sken av att besitta stor kunskap – eller vara nära nog allvetande. Men liksom barn i samma ålder har de bara delvis koll på vilka regler som gäller och hur man gör för att följa dem. De har förmågan att manövrera runt många av livets större hinder, men bär fortfarande minnet av småbarnstiden inom sig och kan ibland klamra sig fast vid den föreställning om trygghet som förhoppningsvis är självklar för alla småbarn. De längtar efter själens allra tidigaste minnen och ägnar hela livet åt att söka denna ursprungliga känsla – och att återskapa den hos andra.

Boktips till kräftan: Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan, Mister av E L James, Bakvatten av Maria Broberg


 

LEJONET 23 juli - 22 augusti

Kända lejon: Madonna, Whitney Houston, Mick Jagger, Alfred Hitchcock, J.K. Rowling, Robert De Niro

Bra att veta om lejonet: Lejon värdesätter estetisk perfektion mer än de flesta andra. Skönhet är deras religion, och de största kraven ställer de på sig själva. De älskar också att omge sig med attraktiva människor. Och om de dessutom är rika – desto bättre. Nu vill jag inte låta ytlig (eller det vill jag, för det är lejonen) men med hjälp av status kan du komma långt med ett lejon. Inte för att hen någonsin skulle tillstå det, naturligtvis. Men det behövs inte. Det räcker med att titta på hur lejon beter sig mot människor de kan dra nytta av. De fjäskar och de gör det skickligt. Politiken är ett annat område där lejon kan excellera – de är mer eller mindre gjorda för en politisk karriär. 

Boktips till lejonet: Härlighet varar längst av Lauren Weisberger, Yahya Hassan 2 av Yahya Hassan, Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge, Vernon Subutex 1 av Virgine Despentes


 

JUNGFRUN 23 augusti - 22 september

Kända jungfrur: Michael Jackson, Beyoncé, Lev Tolstoj, Bernie Sanders, Elisabeth I, Moder Teresa

Bra att veta om jungfrun: Jungfrur är polerade och strålande på ytan. Det kan nästan kännas skrämmande att jämföra sig med dem. De ställer orimliga krav på sig själva. Jag blir deprimerad bara av att titta på deras scheman, hus och färgkodade, kemtvättade liv. Men tänk på att de inte har samma förväntningar på oss andra. För det mesta är de till och med beredda på att bli besvikna. För oss som är långt ifrån perfekta (alla utom lejonen som står i begrepp att titta sig i spegeln så snart de läst färdigt den här meningen), är det goda nyheter. Men det är tungt för jungfrurna, som hela tiden känner tvånget att upprätthålla en nivå som ingen kan leva upp till. De har också en benägenhet att känna sig utnyttjade. De tolererar fel hos sina vänner som de aldrig skulle tillåta sig själva att begå.

Boktips till jungfrun: Finna sig av Agnes Lidbeck, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, Kärlek på allvar av Daniella Gordon, Sörja för de sina av Kristina Sandberg, Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset


 

VÅGEN 23 september - 23 oktober

Kända vågar: Bruce Springsteen, John Lennon, Gandhi, Oscar Wilde, Serena Williams, Friedrich Nietzsche

Bra att veta om vågen: De kan verka kalla och reserverade (ännu en egenskap de fått av jungfrun), men är egentligen bara tröga i starten. Deras lojalitet växer fram med tiden, och de är mycket omdömesgilla och klarsynta. Det händer visserligen att de ändrar åsikt om folk, plötsligt och radikalt, vilket kan få dem att framstå som inkonsekventa, men i själva verket handlar det om att de följer sin intuition. Sedan har vi den välkända ”vågbrytaren” (ni som har vågar bland vänner eller familj vet vad jag menar), när de plötsligt bryter kommunikationen utan någon uppenbar anledning, vilket ger dig svår ångest ända tills du får veta att de bara var ute och handlade, städade garderoben eller var upptagna med att planera någon form av social sammankomst. Ja, vågar älskar vardagen. De älskar enkla nöjen i kombination med någon intellektuell sysselsättning. Säkerligen sitter det en våg någonstans just nu och läser Proust på en picknickfilt, nöjd med sin specialkomponerade ostbricka och nonchalanta uppsyn. Det är förmodligen en designerfilt och hen har definitivt hunnit fram till den sista av Prousts böcker.

Boktips till vågen: Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, Expedition Parfym av Jenny Lantz, Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson, Våga missa! av Svend Brinkmann 

SKORPIONEN 24 oktober - 21 november

Kända skorpioner: Pablo Picasso, Bill Gates, Winona Ryder, Drake

Bra att veta om skorpionen: En orsak till att de gärna regerar i tysthet är deras perversa (ledsen – fast ändå inte – att använda det uttrycket om en skorpion) behov av att dölja sin makt för andra. Det härrör från en rädsla för att folk ska räkna ut hur de fungerar och använda det mot dem, om de är öppna med sitt behov av att segra. Skorpioner hatar tanken på att bli besegrade. Och om det är något annat de ogillar, så är det att bli överrumplade. Särskilt när det gäller något som ligger dem så varmt om hjärtat som segern. 

Boktips till skorpionen: Nästa gång elden av James Baldwin, Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson, Dödslistan av Anna Jansson, Den femte årstiden av N K JemisinSKYTTEN 22 november - 21 december

Kända skyttar: Walt Disney, Joan Didion, Beethoven, Jimi Hendrix, Tina Turner, Noam Chomsky, Brad Pitt

Bra att veta om skytten: Skyttar vill inte ha förhållningsregler. De är inga följare, men inte heller några typiska ledare. De kan ta ledningen, men det är ingen självklar roll för dem. Och de har inget behov av att leda för sin självkänslas skull. De föredrar att lämnas ifred med sina intressen och vill alltid ha möjligheten att göra sina egna val, helt efter eget huvud. Den friheten borde enligt skytten gälla alla. De har ett sant idealistiskt drag i sin personlighet. En känsla av att om alla bara lät varandra vara ifred, borde det trots allt kunna gå bra för mänskligheten. Och oavsett hur svart de klär sig är de innerst inne optimister, fast det skulle de aldrig erkänna. 

Boktips till skytten: Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber, Ett år i rymden av Scott Kelly, Röde Orm av Frans G Bengtsson


 

STENBOCKEN 22 december - 19 januari

Kända stenbockar: Muhammad Ali, Elvis Presley, Michelle Obama, Richard Nixon, J.D. Salinger

Bra att veta om stenbocken: Liksom bergsgeten behöver känna sitt berg för att veta hur den ska klättra, behöver stenbocken känna av var makten finns för att kunna ställa sig in hos den. Stenbockar har stor förståelse för auktoriteter och social rangordning och hyser djup respekt för bägge på ett sätt som inte alla gör. För att bättre begripa deras relation till makten kan vi jämföra dem med skyttar, som kan göra uppror mot makten om de känner att de blivit orättvist behandlade eller om makten, i form av en person eller struktur, på något sätt begränsar deras frihet. Något sådant skulle stenbockar aldrig nedlåta sig till. De hittar helt enkelt ett sätt att bli en del av maktsystemet, så att de kan kringgå den sortens kontroversartade och ytterst smaklösa diskussioner.

Boktips till stenbocken: Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates, Expeditionen av Bea Uusma, Min kamp 1-6 av Karl Ove Knausgård


 

VATTUMANNEN 20 januari - 18 februari

Kända vattumän: James Dean, Rosa Parks, Yoko Ono, Michael Jordan, Mozart, James Joyce

Bra att veta om vattumannen: Att vinna vattumannens förtroende är mer imponerande än att klara sig igenom en FBI-utredning med livet i behåll. De är både kyliga och skarpsynta, och påminner en hel del om akademiker – de rådfrågar ett brett urval av källor (dvs. folk de brukar snacka skit med) och gör grundliga efterforskningar (dvs. stalkar dig diskret), innan de avslöjar något om sig själva eller bestämmer sig för vad de ska tycka om dig. Det här kan kännas oroväckande. Ibland upplevs deras framtoning som klinisk och allvarlig. Och det hjälps inte upp av att de också är bryska (på samma sätt som skytten) när de väl bestämmer sig för att säga något. Men i vår ologiska värld skulle jag vilja påstå att det är just de här egenskaperna som gör dem till verkliga vänner. Vattumän har inte tid att tramsa. 

Boktips till vattumannen: Trädens hemliga liv av Peter Wollheben, Björnkvinnan av Karolina Ramqvist, Hålla dig nära av Karen Cleveland, Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi


 

FISKARNA 19 februari - 20 mars

Kända fiskar: Albert Einstein, George Washington, Nina Simone, Kurt Cobain, Steve Jobs, Michelangelo

Bra att veta om fiskarna: Vare sig de trivs med det eller ej, tar fiskarna ständigt emot och bearbetar stora mängder information. De kan förnimma hur du mår bara genom att titta på dig. Genom att studera ditt kroppsspråk eller din tystnad kan de avgöra vad du tänker. Fiskarna närmar sig andra människor med stor empati, även sina fiender. Så pass mycket att de tillfälligtvis tar över energin från den de pratar med. Det gäller till och med personen de köper en kopp kaffe av. Fiskar kan bli mycket engagerade i människor de inte känner. Och dessa kan i sin tur komma på sig själva med att vilja avslöja de mest personliga saker och ofta på ett sätt som går helt emot deras natur, utan att inse att de egentligen har kommit sig själva närmare, eftersom de flesta fiskar känns som hemma. 

Boktips till fiskarna: Härligt är att leva här av Marie Darrieussecq, Ingenting mindre än ett mirakel av Markus Zusak, Minnen av framtiden av Siri Hustvedt, Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi

Relaterat

Om boken

Astrologi är en av det nya decenniets stora trender. I Astro Poets - Din guide till Zodiaken får du en modern, populärkulturell och lättillgänglig astrologiguide fylld av insikter, råd och humor för Zodiakens alla tecken. Den här boken är riktad till en ny generation astrologifantaster.

Med sitt omåttligt populära twitterkonto har duon nått ut till hundratusentals människor som dagligen väntar på deras charmiga horoskop. De har en bred publik med kända fans som både Lena Dunham och Michelle Branch.

Duon går tydligt igenom vad begrepp som soltecken, måntecken och ascendent innebär inom astrologin. Boken målar upp en humoristisk (stundtals smärtsamt igenkännande) bild av vad som kännetecknar varje stjärntecken, vilka som passar ihop, och kanske viktigast av allt: vilka som absolut inte passar ihop. Med en härlig blandning av populärkulturella referenser, låtlistor och dikter har du här den perfekta presenten till dig själv eller till din astrologiälskande vän!

Läs mer

Alex Dimitrov, Dorothea Lasky

Astro Poets

Relaterade artiklar

28 maj 2020

Vilken boktyp är du? Stjärnorna berättar!